Остале вести


Обележено 700 година манастира Крупе у Далмацији

Нови Сад , 29. август 2017.
-A A +AОбележено 700 година манастира Крупе у Далмацији.

Нови Сад , 29. август 2017. .

На позив епископа далматинског Фотија, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, присуствовао је током претходна два дана обележавању јубилеја, 700 година манастира Крупа у далматинској епархији, код Обровца у Републици Хрватској.

Након литургије, коју је предводио митрополит загребачко љубљански Порфирије, у присуству бројних званица Српске православне цркве, представника Владе Републике Хрватске, Републике Српске и Републике Србије, заменик покрајинског секретара је рекао да је ово место духовна светиња православних Срба северне Далмације и да је дужност свих нас да се са посебним пијететом односимо према нашим храмовима.

„ Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама пружа снажну подршку кроз пројектно финансирање бројних културних активности, као и помоћ средствима информисања Вуковарско- сремске жупаније“, истакао је заменик Кузмановић и прецизирао да „ кроз договоре и сарадњу са институцијама културе у овом делу Далмације где данас живи око хиљаду Срба се заједничком сарадњом може много тога урадити“ .

Епископ Фотије је у својој беседи нагласио да су православни Срби северне Далмације Крупу подигли давне 1317. године у славу Божију и част Успења Пресвете Богородице. Њен први ктитор је био свети краљ Милутин (1253-1321), црквоградитељ, јер је за свога живота подигао 40 цркава. Његово велико срце и љубав досегли су до Далмације, па тако и његових наследника у ктиторству, светог Стефана Дечанског и цара Душана, првог великана небеског, а другог земаљског. Касније њима последоваше и света мајка Ангелина деспотица и свети Бранковићи.

Он је рекао да су светиње огледало свога времена. Када су бивала времена ратова, Крупа је страдала, а у време мира поново би васкрсавала, враћајући народу наду у победу добра над злом, истине над лажи и светлости над тамом.

„ То је оно што Крупа носи у себи, својој архитектури, своме фрескопису, својим ризницама и на своме богослужењу. Живот и радост, крст и васкрсење. Зато су овде били Симо Матавуљ и Доситеј Обрадовић: први да би упознао лепоте српског језика и културе и да би написао своју приповетку Пилипенда, други, Доситеј, да би био учитељ сиротиње и народни просветитељ. Тако чинише и многи други кроз историју“ , нагласио је Фотије.

Свечаном културно-уметничком програму где су наступила културно уметничка друштва Срба из Далмације, Крајишници и многи други присуствовао је и председник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац.

Он је рекао да је седам векова Манастира Kрупа историјска потврда вековног живота Срба у Далмацији и Хрватској.

"На данашњи дан традиционално се овде окупљају Срби са ових подручја, али и из Србије, Републике Српске и земаља ЕУ. Овај манастир је врело које људе окупља, привлачи и има снагу која се мора са пажњом чувати", нагласио је Пуповац и додао да је неопходно учинити све да живот Срба у Хрватској буде бољи.

Литургији је присуствовала амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић, велики број верника из Хрватске, Републике Српске, Србије и европских земаља.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs