Остале вести


Обележен Дан Архива Војводине

Нови Сад , 09. јун 2017.
-A A +AОбележен Дан Архива Војводине.

Нови Сад , 09. јун 2017. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник за односе са верским заједницама Мирослав Илић присуствовали су данас обележавању Дана Архива Војводине, организованог у оквиру обележавања Међународног дана архива.

Дан Архива Војводине је, уз остало, обележен представљањем пројекта архивисте Дејана Маодуша „Дигитализација Збирке матичних књига Војводине“, а Архиву је уручен и дар новосадске породице Француски - слика чији аутор је блаженoпочивши епископ бачки Иринеј Ћирић (1884-1955).

Реч је о слици Св. Петра и Павла, славској икони те породице, коју је епископ Ћирић насликао 1912. године.

Захваливши на поклону госпођи Софији Француски – Леви, јединој наследници породице Француски, директор Архива Бранимир Андрић је рекао да је владика Ћирић, и као свештник и као човек, био оличење културе, не само свог времена.

„Он је научно обрадио теме из Старог завета, бавио се филозофијом, књижевношћу, иконографијом, написао је и уџбеник црквеног појања. Био је полиглота и преводио је са грчког, француског и још неких језика, а историја га памти и као великог хуманисту. Посебно нам је драго што је са нама, у овом лепом тренутку, и његова унука Катарина Ћирић“, закључио је Андрић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs