Остале вести


Обележен Дан срчаног застоја у Скупштини АПВ

Нови Сад , 16. октобар 2013.
-A A +AОбележен Дан срчаног застоја у Скупштини АПВ.

Нови Сад , 16. октобар 2013. .

У Скупштини АП Војводине данас је обележен Европски дан посвећен срчаном застоју, представљањем пројекта „Покренимо срце“, у организацији Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, Ресусцитационог савета Србије и покрајинског парламента.

Обраћајући се присутним покрајински посланицима, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да је један од разлога што је Европски парламент прогласио 16. октобар Даном посвећеном срчаном застоју, чињеница да у Европи годишње премине 350.000 људи од срчаног застоја.

„Имајући у виду да статистика говори да у саобраћајним незгодама премине 28.000 људи у Европи на годишњем нивоу и чињеницу колико се улаже у безбедност саобраћаја, можемо закључити где се налазимо везано за амбиције пружања прве помоћи“, рекао је Пастор и додао да се Скупштина АПВ са задовољством прикључила овој акцији.

Он је додао и да је веома важно оваквим и сличним акцијама подићи свест људи у односу на овај проблем.

Заменик покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију Прим. др Радован Латиновић поручио је посланицима да вршећи своју функцију показују друштвену одговорност, а присуством данашњем догађају одговорност према свом и туђем здрављу.

„Код нас се о здрављу размишља обично када се људи разболе. Моћи ћемо превентивно да делујемо тек када о томе почнемо да размишлљамо и кад смо здрави. Интерес сваког друштва је унапређење општег здравственог стања грађана, а напослетку на тај начин су једино могуће оствариви и други циљеви, као што су економски и социјални“, истакао је Латиновић.

Он је изнео податак да је у Војводини више од 80 одсто преминулих услед такозваних масовних незаразних болести, а да је од тог броја више од 50 одсто преминулих услед обољења срца и кардиоваскуларног система.

Специјалиста ургентне медицине др. Виолета Рафаи из Ресусцитационог савета Србије представила је пројекат „Покренимо срце“, Европски ресусцитациони савет и овај савет у Србији, и презентовала шта би свако требао да зна како би спасио људски живот.

Покрајински посланици прошли су данас радионицу из основних мера животне подршке, као и обуку пружања помоћи АЕД уређајем. Након тога имали су прилику да потпишу Иницијативу за доношење Декларације о срчаном застоју у Војводини.

Ова манифестација одржава се данас и у Европском парламенту, а на њихову препоруку и у националним и регионалним парламентима земаља чланица ЕУ, у сарадњи са националним ресусцитациони саветима.


Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs