Остале вести


Обележен 9. јануар - Дан Републике Српске

Нови Сад , 09. јануар 2018.
-A A +AОбележен 9. јануар - Дан Републике Српске.

Нови Сад , 09. јануар 2018. .

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин присуствовао је данас у Новом Саду обележавању 9. јанунара, Дана Републике Српске.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, одлуком тадашње Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини, донета је Декларација о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области, те других српских етничких целина у Босни и Херцеговини.

Честитајући присутнима Дан Републике, Подрашчанин је истакао да је 2017. година прошла у знаку унапређења односа Републике Србије и Српске, те да су манифестације „Дани Српске у Војводини“ и „Дани Војводине у Српској“ постале све масовније.

„Круна тих манифестација је Протокол о сарадњи Републике Српске и Војводине потписан у септембру прошле године, када су се формализовала настојања да се односи два једнородна народа унапреде,“ истакао је Подрашчанин.

Он је подсетио да је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, током прошле године, кроз први позив прекограничене сарадње са Босном и Херцеговином, за мање од два месеца, припремио десет пројеката у сарадњи са Владом Републике Српске у вредности од од око 5,8 милиона евра, што је јасан показатељ изузетних односа између Српске и Војводине.

Свечаној церемонији обележавања Дана Српске, поред бројног свештенства, присуствовали су представници Републике Српске, предсеник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, председница Удружења Крајишника из Новог Сада Ранка Срдић- Милић, те друге високе званице.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs