Остале вести


Омаж страдалницима злогласног логора Нађмеђер

Нови Сад , 04. мај 2017.
-A A +AОмаж страдалницима злогласног логора Нађмеђер .

Нови Сад , 04. мај 2017. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић учествовао је у Градској библиотеци у Новом Саду на вечери посвећеној страдању заточеника аустро-угарског логора Нађмеђер током Првог светског рата.

Кузмановић, који је аутор књиге „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, подсетио је да је тај логор имао тешку и често тужну судбину, посебно после распада бивше Чехословачке и година транзиције у источној Европи.

„Ипак, учињени су велики напори и код нас и у Републици Словачкој, па и у самом Нађмеђеру да ово стратиште добије и сачува сва обележја која ће бити достојна великог људског страдања и патњи његових заточеника. Један од наших првих наредних задатака је постављање плоча са пописом свих страдалих“, додао је Кузмановић.

У програму су учествовали су и Срђан Илић чији је ТВ филм „(Не)заборављени“ приказан публици, затим преводилац Тибор Вајда и Зоран Колунџија, власник издавачке куће „Прометеј“. Поред „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, та издавачка кућа штампала је и књиге „Царски и Краљевски заробљенички логор - Нађмеђер“, Ласла Варге, и „Нађмеђер – Аустроугарски логор за Србе“, Исидора Ђуковића.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs