Остале вести


Пастор и Паризек о положају словачке националне заједнице у АПВ

Нови Сад , 29. март 2017.
-A A +AПастор и Паризек о положају словачке националне заједнице у АПВ .

Нови Сад , 29. март 2017. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са Лукашом Паризеком, државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике, који борави у вишдневној посети нашој земљи.

На састанку у Скупштини АП Војводине, на којем је учествовала и амбасадорка Словачке Републике у Републици Србији Дагмар Репчекова, односи две земље оцењени су као партнерски и пријатељски, чему значајно доприносе словачка национална заједница у Србији и српска национална заједница која живи у Словачкој.
У фокусу разговора делегација биле су теме везане за положај и остваривање права словачке националне заједнице у нашој земљи, пре свега у областима образовања, информисања, културе, неговања језика и писма.

Председник Пастор истакао је да је словачка национална заједница уважена и поштована и да, заједно са свим другим националним заједницама које живе у Војводини, чини неодвојиви део мултикултуралног и вишенационалног колорита АП Војводине.

„Словачка национална заједница поседује и велики интелектуални потенцијал, те уз сва права која остварује, попут других националних заједница, а на основу прописа и закона, успева да очува свој национални идентитет у погледу културе, језика и образовања, а истовремено доприноси развоју друштва у целости“, истакао је председник Пастор.

Пастор и Паризек су се сложили да је, када је реч о образовању, неопходно посебну пажњу обратити на потребе у погледу образовања за специфичне области и занимања, како би млади добили што бољу прилику за запослење и тиме се зауставио тренд одлива припадника националних заједница у матичне државе, а самим тим очувала мултикултуралност покрајине.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs