Остале вести


Пастор: Неопходно доношење закона за особе са инвалидитетом

Нови Сад , 16. октобар 2013.
-A A +AПастор: Неопходно доношење закона за особе са инвалидитетом.

Нови Сад , 16. октобар 2013. .

Доношење законске регулативе кључ је решавања проблема са којима се сусрећу глуве, слепе и особе са телесним инвалидитетом, закључено је данас на састанку председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора и представника Савеза слепих Војводине.
Председник Пастор је истакао да би овај закон требао да обезбеди стабилан и константан извор финансирања оваквих удружења, као и његово измештавање из категорије обичних удружења, с обзиром на њихове специфичне потребе.

Представници Савеза слепих Војводинесу као највеће проблеме навели проблем финансирања рада, непостојање адекватних уџбеника, ограничење кретања због непостојања или неадекватно постављених стаза за слепе, као и један од највећих препрека за њихову социјализацију и нормално функционисање, а то је проблем са набавком помагала, за шта је према садашњој регулативи задужен Фонд за пензионо и инвалидско осигурање.

Они су упознали су председника Пастора са својом издавачком делатношћу у оквиру које је студио за пет звучних часописа, поседовањем библиотеке са преко 5.000 наслова и са активностима у оквиру којих пружају помоћ лицима са тешким оштећењем вида којих је, према њиховој евиденцији преко 3.500.

Председник Пастор је рекао да ће покрајинска администрација учинити додатне напоре како би се донео адекватан закон, по узору на законска решења земаља из окружења и истакао да овај проблем није класично политичко питање него питање око кога се сви могу сложити уколико постоји добра воља. Он је додао и да би овај закон морао пре свега да обезбеди перманентно финансирање издавачке делатности и набавку помагала за особе са посебним потребама.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs