Остале вести


Посета представника Савета и Већа националних мањина БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске Војводини

Нови Сад , 13. јун 2018.
-A A +AПосета представника Савета и Већа националних мањина БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске Војводини.

Нови Сад , 13. јун 2018. .

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе и управу и националне мањине-националне заједнице Милан Ковачевић примио је данас делегацију представника Савета и Већа националних мањина БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске, као и представнике организације Мисије ОЕБС-а у Србији и Босни и Херцеговини.

Тема састанка је била заштита права и образовање националних мањина у АП Војводини, као и успешне праксе у овој области. Милан Ковачевић је рекао да Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и управу и националне мањине-националне заједнице одваја значајна средства за финансирање рада националних савета националних мањина са регистрованим седиштем на територији АП Војводине, те активности националних мањина у областима образовања, службене употребе језика и писама и за пројекте етничких заједница усмерене на очување и неговање културног идентитета.

Председавајући Већа националних мањина БиХ Тихомир Кнежичек је навео да су, упркос постојању Закона о правима припадника националних мањина од 2003. године, присутни континуирани проблеми у погледу злоупотребе статуса националне мањине, финансирања организација националних мањина, образовања и информисања, те би стога искуства Војводине у овој области послужила као добар модел.

Председавајући Већа националних мањина Федерације БиХ Ели Таубер је истакао да су мањине у БиХ заступљене у далеко мањем броју него у Војводини, али да и поред тога недостаје одговарајућа институционална сарадња Већа са Парламентом Босне и Херцеговине, те верује да би кроз размену искустава и на примерима заштите националних мањина и националних заједница у Војводини могли много тога научити.

Председавајућа Савета националних мањина Републике Српске Весна Темелкоска-Вуковић је представила његову саветодавну улогу и нагласила проблематику финансирања остваривања права националних права и друга спорна питања у вези са разумевањем очувања идентитета националних мањина.

У завршном делу састанка Милан Ковачевић је истакао значај матичних држава у пружању подршке ефикаснијем остваривању права припадника националних мањина, као и важност неговања културне баштине етничких заједница ради очувања њиховог идентитета и традиције. Присутни су се такође сложили да је овај састанак добра полазна основа за наставак сарадње и размене искустава у овој области.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и представница мисија ОЕБС-а у БиХ и Србији.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs