Остале вести


Потребно је мотивисати локалне самоуправе да идентификују развојне потребе

Нови Сад , 10. децембар 2018.
-A A +AПотребно је мотивисати локалне самоуправе да идентификују развојне потребе.

Нови Сад , 10. децембар 2018. .

Друга у низу конференција на тему регионалног развоја, коју организује Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу одржана је данас у Сомбору, а циљ је упознавање представника локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој са значајем и могућностима регионалног развоја, кроз паметну специјализацију и путем коришћења доступних европских фондова.

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић поздравио учеснике и овом приликом поручио да је важно да постоји обострана комуникација између локалних самоуправа и ресорног секретаријата, јер без идентификовања потреба локалних самоуправа не могу да се креирају правци деловања виших нивоа власти.

"Ресорни секретаријат у сарадњи са развојним агенцијама креира услове за промоцију пројеката који имају локални, регионални и прекогранични значај. Због тога је и креиран јединствени софтвер који ће користити све локалне самоуправе у Војводини, а већ је тестиран у Кули, којим ће се повећати ефикасност пројеката и спречити конкуренција између локалних самоуправа", рекао је Војновић.

Он је изразио наду да ће остварени резултати и активно учешће свих појединачних субјеката регионалног развоја мотивисати свих 45 локалних самоуправа у Војводини да идентификују развојне потребе које обезбеђују остварење заједничких интереса, укључујући и ефикасно функционисање инфраструктурних система од значаја за квалитетнији живот грађана.

Присутнима је о регионалном развоју и циљевима Стратегије „Европа 2020“ говорила заменица директора Регионалне развојне агенције „Панонрег“ из Суботице Љубица Месарош, која је овом приликом истакла да се креирањем регионалних политика, као инструмената за постизање уједначеног и одрживог развоја ствара предуслов за иновације које ће донети највећу стопу поврата улагања.

"Један од предуслова за регионални развој је специјализација регија, јер нису све регије исте, свака има своју специфичност у чему је успешна, а то се може дефинисати кроз сарадњу универзитета, истраживачких центара, предузећа и јавне управе. Тиме се може створити платформа за стратегију паметне специјализације путем дефинисања приоритета" нагласила је Љубица Месарош.

О регионалном развоју и европским фондовима говорио је Ендре Балаш, менаџер у канцеларији Регионалне развојне агенције „Панонрег“ из Бачке Тополе, а Владица Војиновић са Универзитета „Едуконс“ је овом приликом истакла да је циљ да се имплементира јединствено софтверско решење „Смар дев“ за управљање пројетима и стратешко планирање, који би све локалне самоуправе требало да користе ради боље искоришћености ресурса.

"Софтвер је прилагођен свима и све јединице локалне самоуправе могу да га користе бесплатно захваљујући сарадњи ресорног секретаријата и Универзитета „Едуконс“, и сматрам да је ово јединствена прилика да прикажемо због чега је неопходно да се софтвер користи и које су његове предности", нагласила је Владица Војиновић.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs