Остале вести


Представљена веб-страницa и мобилна апликација www.visithusrb.com за подршку пројекту „Colorfull Cooperation“

Нови Сад , 19. фебруар 2019.
-A A +AПредстављена веб-страницa и мобилна апликација www.visithusrb.com за подршку пројекту „Colorfull Cooperation“.

Нови Сад , 19. фебруар 2019. .

Данас је у Скупштини АП Војводине одржана конференција поводом представљања веб странице и мобилне апилкације имплементиране у циљу подршке пројекту „Разнобојна сарадња“ у оквиру Interreg- IPA програма прекогарничне сарадње Мађарска-Србија.

Веб-страница и мобилна апликација прилагођена је мађарско-српском пограничном подручју, на којој се на српском и мађарском језику објављују информације о програмима Разнобојне сарадње, као и вести о осталим догађајима и занимљивостима из пограничне регије.

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић изнео је податак да чак 185 милиона грађана ЕУ, или 37% становништва живи у пограничним подручјима.

„Ова подручја често су маргинализована а границе подсећају на историјске ожиљке. Пројекти прекограничне сарадње имају за циљ да се постојећи проблеми решавају заједнички те да се потенцијали ових подручја у потпуности искористе“, подвукао је Дракулић.

Он је подсетио да је пројекат „Colorfull Cooperation“ усмерен на културно повезивање два народа и учвршћивање културних веза преко Мађарског клутурног центра који ће бити изграђен на Палићу и Српског културног центра у Морахалому, нагласивши да ће путем веб странице и мобилне апликације бити олакшан проток информација и подизање свести грађана о култури како са једне, тако и са друге стране границе.

Естер Чокаши, директорка Еврорегионалне агенције за развој Дунав-Криш-Мориш-Тиса изјавила је да иако су свеукупни односи Мађарске и Србије на високом нивоу, увек постоји простор да се културна сарадња унапреди и институционализује. Чокаши је истакла и да ће титула Нови Сад - Европска престоница културе 2021 допринети бољој свеобухватној сарадњи у овој области, те позвала присутне да посете сајт www.visithusrb.com

Пројекат „Colorfull Cooperation“ један је од пет пројеката прекогарничне сарадње Србија-Мађарска вредан 3.738.247,00 евра. Циљеви пројекта су унапређивање културног туризма у овом пограничном подручју, што ће допринети очувању добросуседских односа, квалитетнијем животу грађана и неговања заједничке традиције.

Како је истакнуто, веб страница и мобилна апликација посвећана је становништву и туристима пограничног подручја Мађарске и Србије, који би желели да се упознају с културним животом становништва на другој страни границе, да учествују на мађарским и српским културним манифестацијама, односно који желе да се обавештавају о вестима и догађајима овог пограничног подручја, те поседујући такве информације желе да своје слободно време проведу корисно.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs