Остале вести


Резултати дунавске сарадње морају бити видљиви у малим срединама

Нови Сад , 27. април 2017.
-A A +AРезултати дунавске сарадње морају бити видљиви у малим срединама.

Нови Сад , 27. април 2017. .

Јачање градова и њихових институционалних капацитета неопходно је за унапређење и даље управљање Дунавским регионом, истакнуто је данас на састанку Савета подунавских градова и регија који се одржава у немачком граду Улму, а коме присуствује председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Присутне су поздравили градоначелник Улма и председавајући Савета подунавских градова и регија Гунтер Циш, као и представници Владе Баден-Виртемберга и Генералног диретората за регионалну политику Европске комисије (ЕК), а током састанка представљени су пројекти из области културе, инфраструктуре, интернет технологија, а посебно и Нови Сад – Европска престоница културе за 2021. годину у контексту подстицаја урбаног развоја.

Председник Пастор је истакао да је АП Војводина веома активно учествовала у настанку Дунавског региона од самог зачетка идеје до њене коначне реализације, те да је животно заинтересована за подизање нивоа функционисања овог макрорегиона на један виши ниво.

„Повезивањем територијалних целина у регионалне инцијативе могу се остварити значајни бенефити за институције и грађане тог подручја. Од покретања Дунавске стратегије остварено је неколико значајних резултата и то се ни једног тренутка не доводи у питање, међутим постоји много празног простора, а тај простор захтева садржај који ће дати такав резлтат који ће бити видљив и у малим срединама. На нама је да нађемо адекватно решење, да поред јачања институционалних капацитета и заједничких пројеката, што више повезујемо привредне, образовне и друге институције“, рекао је председник Пастор.

На састанку је било речи и о увођењу нових организационих структура Савета подунавских градова и регија у циљу боље координације и сарадње, институционализацији „Дунавских комесара“ у градским администрацијама који ће бити задужени за конкретне приоритетне области унутар Стратегије, као и о пријему Града Истамбула и градова у сливу Тисе у Савет подунавских градова и регија са статусом чланова – посматрача.
Такође је најављено да ће се 10. европска конференција подунавских градова и регија одржати 17. и 18. октобра ове године у Будимпешти у оквиру Годишњег форума Европске стратегије за Дунавски регион.

Председник Пастор учествовао је и на радном састанку представника региона, жупанија, кантона и градова који сарађују у оквиру еврорегионалне сарадње Дунав – Драва – Сава. У организацији Дунавског бироа из Улма, са представницима Центра за иновације и индустријске коморе из овог града разговарано је о неискоришћеним потенцијалима и могућностима сарадње и међусобног повезивања, а као посебно значајна тема издвојена је област подршке дуалном образовању.Представници Града Улма истакли су да захваљујући развојним програмима дуалног образовања покрајина Баден-Виртемберг може да се похвали једном од најмањих стопа незапослености у Европској унији.

„Сарадња у оквиру слива Дунав – Драва – Сава има институционалних, људских и свих других капацитета да се развија кроз конкретне пројекте које би, у што скоријем периоду уз подршку Дунавског бироа требало анализирати, пронаћи заједничке интересе, а потом и конкретизовати“, истакао је Пастор и додао да је овакав вид сарадње олакшан и чињеницом да су људи из овог подручја историјски и културолошки повезани и веома се добро се разумеју.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs