Остале вести


Сећање на одбрану Сремских Карловаца 1848. године

Нови Сад , 12. јун 2018.
-A A +AСећање на одбрану Сремских Карловаца 1848. године.

Нови Сад , 12. јун 2018. .

Паростосом и полагањем венаца на споменик подугнут на месту на којем се она одиграла, данас је обележена 170. годишњица битке у којој су 12. јуна 1848. Сремски Карловци одбрањени од покушаја мађарских трупа да их заузму и униште вођство српског народног покрета које је у њима било смештено, а тиме и нешто раније формирану Српску Војводину.

Обележавању је присуствовао и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и и односе с верским заједницама др Небојша Кузамановић који је на споменик браниоцима положио венац.

У херојској одбрани града погунуло је 12 српских бораца, махом добровољаца који су, после Мајске скупштине и формирања Српске Војводине, у Карловце стигли из готово свих крајева у којима су Срби тада живели.

Напад мађарских снага се, иначе, догодио за време боравка српске делегације предвођене патријархом Јосифом Рајачићем у Инсбруку, где је тада био смештен аустријски цар Фрањо Јосиф, а предводио га је командант Потроварадинске тврђаве, генерал Јанош Храбовски. Упркос надмоћности у броју војника и наоружању мађарских снага, Срби су, ипак, успели да одбране Карловце, а тиме и Српску Војводину.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs