Остале вести


Сећање на јунаке Топличког устанка

Нови Сад , 07. септембар 2017.
-A A +AСећање на јунаке Топличког устанка.

Нови Сад , 07. септембар 2017. .

„Топлички устанак је једини устанак становништва на окупираној територији Србије у Првом светском рату,“ рекао је отварајући данашњу изложбу „Топлички устанак 1917-2017.“ у Музеју Војводине помоћник покрајинског секретара за културу,јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић.
Мицић је подсетио да је устанак трајао је од 21. фебруара до 25. марта 1917, на подручју Топлице, Јабланице и Пусте реке,а непосредан повод за устанак била је присилна мобилизација српских младића у бугарску војску.

„Зато је данас прилика да се подсетимо страдања српског народа, њихових мука и борбе за слободом у име 8.767 људи, чија имена су део ове поставке,“ рекао је др Мицић.

У уме домаћина присутне је поздравио директор Музеја Војводине др Драго Његован, који је истакао да је и ова изложба саставни део обележавања јубилеја - 100 година од Првог светског рата. „Поставка пред нама“, додао је Његован,“ гостујућа је изложба Народног музеја Топлице из Прокупља, где смо ми у претходном периоду однели нашу изложбу о добровољцима из Добруџе (Румунија)“.

О детаљима Топличког устанка говорио је историчар др Саша Марковић, а на отварању су присуствовали и аутори изложбе Дарко Жарић из Народног музеја Топлице у Прокупљу и Милан Стојановић из Историјског архива у Прокупљу.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs