Остале вести


Систем мањинског информисања је веома важан за европски пут Србије

Нови Сад , 16. новембар 2018.
-A A +AСистем мањинског информисања је веома важан за европски пут Србије.

Нови Сад , 16. новембар 2018. .

Модел информисања на језицима националних мањина који функционише у Републици Србији је, без сумње, један од елемената који даје позитиван допринос европском путу наше земље, став је панела „Да ли и како мањински медији утичу на процес евроинтеграције“, одржаног данас у оквиру Друге Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима.

Говорећи о том моделу чија практична примена је, због њене националне структуре, највећим делом везана за АП Војводину, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић је рекао да њега чини три сегмента: листови чији оснивачи су национални савети националних мањина, Радио-Телевизија Војводине (РТВ) која, као регионални јавни медијски сервис, програм производи и емитује на чак 15 мањинских језика, и регионални и локални медији чији оснивачи су приватна лица или организације цивилног сектора.

„За сунфинансирање 22 листа чији оснивачи су национални савете ове године смо издвојили око 275 милиона динара или пет одсто него прошле године, а слично повећање може да се очекује и у 2019. У директном финансирању РТВ не учествујемо, јер то не предвиђа закон, али је управо актуелна Покрајинска влада покренула градњу нове зграде те медијске куће која ће бити готова наредне године. Коначно, за пројектно суфинансирање мањинских медија издвајамо четири пута више средстава него што је издвајала претходна администрација“, прецизирао је Вукмировић.

Став да је постојећи модел информисања на језицима националних мањина који се примењује у Републици Србији добар, потврдила је и извршна директорка Асоцијације медија Далила Љубичић, нагласивши да је за њих веома важно и организовање у оквиру професионалних асоцијација преко којих ће лакше остварити и сопствене интересе.

Учесницима панела се, у видео јављању, обратио се и посланик у Европском парламенту Андор Дели који је нагласио да квалитет српског модела информисања на мањинским језицима недвосмилснео потврдђује и његова упоредба са моедила других земаља, укључујући и земље Европске уније.

Дели је додао да се, у европским оквирима, веома благонаклоно гледа и на наш модел оснивања националних савета националних мањина као начин очувању њиховог националног идентитета.

Другу европску конференцију о мањинским и локалним медијима је, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Минситарства културе и информисања и Града Новог Сада, организовала новосадска агенција „Медија понт“.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs