Остале вести


Скупштина АП Војводине домаћин Генералне скупштине и радних састанака Регионалне мреже младих

Нови Сад , 07. мај 2017.
-A A +AСкупштина АП Војводине домаћин Генералне скупштине и радних састанака Регионалне мреже младих.

Нови Сад , 07. мај 2017. .

Под покровитељством Скупштине Аутономне покрајине Војводине, данас је у Центру за привредно технолошки развој на Андревљу одржана Генерална скупштина Регионалне мреже младих. Ова организација представља важан део највеће асоцијације региона у Европи, чији је назив Скупштина европских регија (АЕР) и окупља младе политичаре и активисте из свих делова Европе ради заједничког рада на важним питањима, повезивања и размене искустава.
Поред формалног дела и доношења одлука у вези са унутрашњом организацијом и радом Мреже, током тродневног радног боравка у Новом Саду и Војводини, више десетина младих политичара и активиста, чланова регионалних парламената младих, омладинских организација и савета из целе Европе ће уз подршку представника покрајинских и градских власти, водити дебате о актуелним питањима у Европској унији. Разговараће о проблемима и изазовима вођења омладинске и регионалне политике и радиће на повезивању младих. Размениће искуства и представиће примере добре праксе регија из којих долазе.
Један од најважнијих циљева организације поменутих догађаја у Новом Саду и Војводини јесу промоција Града Новог Сада као будуће омладинске и културне престонице Европе, представљање потенцијала АП Војводине и Републике Србије и активно укључивање наших омладинских организација у активности Регионалне мреже младих, истакнуто је уочи данашњег скупа.
Члановима Регионалне мреже младих добродошлицу у Србију, Војводину и Нови Сад је у име домаћина, Скупштине Аутономне покрајине Војводине, пожелео потпредседник покрајинског парламента и потпредседник Комитета 1, стручног радног тела АЕР-а, Дамир Зобеница.
Потпредседник Зобеница је члановима Мреже пружио пуну подршку у даљем раду и креирању јавних политика и нагласио да је одржавање тако значајних догађаја за Војводину као доброг домаћина и једну од најактивнијих регија у АЕР-у, представља велико признање и привилегију.

„У протеклој деценији, Војводина је била веома активна у АЕР-у. Организовали смо пет конференција и били смо домаћини бројним састанцима радних тела ове организације. Успешно смо у сарадњи са партнерима из АЕР-а организовали реализовали Пир ривју пројекат и организовали Летњу академију 2014. године. Настављамо са добром праксом и овим данашњим примером када смо угостили Регионалну мрежу младих. Као искусан, али и даље млад политичар, желео бих као младим лидерима да вам пружим пуну подршку у вашем даљем раду, јачању и оснаживању у процесу креирања јавних политика“, рекао је Зобеница.
„Младост је добра, али давање могућности младима да креирају и одлучују је још боље. Данас у Европи видимо да је незапосленост највећа управо међу младима, због тога као политичари треба да створимо услове за просперитет младих људи и задовољних појединаца. Дозволите ми да парафразирам једну стару изреку: „ Ми нисмо наследили земљу од наших предака. Ми смо је позајмили из наше младости. Зато, треба да останемо паметни, да будемо храбри и дамо шансу и прилику младима да утичу на свој живот“. Добро дошли у Нови Сад, Војводину и Србију, поручио је потпредседник Зобеница, у свом обраћању делегатима Гернералне скупштине Регионалне мреже младих.
Након обраћања Дамира Зобенице, на Генералној скупштини Регионалне мреже младих, изабрано је ново председништво, донет је нови Статут, као и више других одлука које се односе на унутрашњу организацију и рад ове Мреже.
У наставку данашњег рада, на Андревљу је одржан и Пленарни састанак Регионалне мреже младих, који је отворила потпредседница Скупштине АП Војводине и Комитета 3, стручног радног тела АЕР-а, Александра Ђанковић.

„Као потпредседници Скупштине АП Војводине и потпредседници Комитета 3 АЕР-а, изузетна ми је част и задовољство што сте данас и наредна два дана гости Србије, Војводине и Новог Сада и што ћете из прве руке моћи да чујете и да видите примере добре праксе у Војводини и све оно што је Војводина урадила, шта ради и што планира да уради у области креирања и реализације омладинске политике и кроз активно укључивање младих у различите пројекте од значаја.
Као својим колегиницама и колегама, могу да вам кажем да сам веома поносна што сам као млада особа политички активна у Војводини и Србији.
Користим прилику да вам пожелим добродошлицу и успешан рад. Надам се да ћемо ова три дана сви заједно чути веома корисне предлоге, мишљења и закључке, као и да ћете донети важне и добре одлуке којима ћете допринети успешнијем раду Регионалне мреже младих у наредном периоду.Такође, искрено се надам и да ћете у ваше регионе из којих долазите понети лепе утиске из Војводине“, казала је у свом говору потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић.

На данашњем Пленарном заседању, представницима Регионалне мреже младих представљене су активности и пројекти у области омладинске политике које води Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

У наставку радне посете, чланови Регионалне мреже младих ће у понедељак, у Скупштини АП Војводине са почетком у 9.30 часова погледати промотивни филм о АП Војводини, који ће им такође представити потпредседница покрајинске Скупштине, Алекдсандра Ђанковић.
Истог дана, у Градској кући у Новом Саду од 17.20 часова, упознаће се са пројектом „Нови Сад, омладинска европска престоница 2019“. У уторак, 9. маја, поводом Дана победе и Дана Европе, у канцеларији ЕУ Инфо Поинт Нови Сад са почетком у 10.30 часова, учесници ће заједно са представницима покрајине, града и Мисије ЕУ у Србији, учествовати на дебати о „ будућности Европе“.
Регионална мрежа младих основана је од стране Скупштине европских региона (АЕР), чија је АП Војводина активна чланица од 2002. године.Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21000 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs