Остале вести


Србија и АП Војводина имају велики потенцијал закључено на конференцији Национално слушање Дунавске стратегије

Нови Сад , 24. март 2017.
-A A +AСрбија и АП Војводина имају велики потенцијал закључено на конференцији Национално слушање Дунавске стратегије.

Нови Сад , 24. март 2017. .

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, поручио је данас на отварању конференције Национално слушање Дунавске стратегије, да је ова макростратегија Европске комисије, у коју је укључено 14 земаља дуж Дунава, темељ повезивања различитих култура и народа, која превазилази границе и кроз сарадњу на пројектима доноси бенефит за све народе дуж Дунава, а да је кључна улога политичког повезивања земаља Подунавског региона да „претвори реку Дунав у мост који повезује и доноси бенефит народима који ту живе“.

Председник Пастор је овом приликом истакао да је Војводина поносна што јој је почетком марта одобрено пет великих стратешких пројеката у оквиру прекограничне сарадње Мађарска-Србија, а који су пример како се реализују приоритети који су дефинисани и у Дунавској стратегији.

„Допринос Скупштине Војводине кроз ове стратешке пројекте огледа се у разумевању доносиоца одлука да подрже идеје за које су одобрена веома значајна финансијска средства“, рекао је Пастор.

Национални координатор за ЕУСДР у Републици Србији и заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Ана Илић позвала је овом приликом цивилни сектор и све актере од државних институција, локалних самоуправа до невладиних организација, да се још активније укључе у Дунавску стратегију, чије је спровођење у Србији, од стране Европске комисије, недавно оцењено као једна врста пресека стања шта је до сада урађено, али и који су то будући изазови на које се може наићи у спровођењу ове макростартегије.

„Сав овај оквир не би имао много ефеката да не доводи до конкретних пројеката који се спроводе. Ипак, кроз све те постојеће и различите механизме за спровођење Дунавске стратегије идентификован је и реализован велики број пројеката, што транснационалних, прекограничних, али и националних пројеката који се спроводе само у Републици Србији, а који су сви негде део спровођења Дунавске стратегије“, рекла је Ана Илић и нагласила да неки од изазова препознају недовољно људског капацитета, затим изазов је и политичка подршка у Подунавском региону, али и миграциона криза.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић истакао је овом приликом важност, као и шансе и могућности да грађани остваре бенефит кроз сарадњу 14 држава Подунавског региона.

„Дунав је највећа европска улица и најзначајнија привредна жила Европе, а Србија и Војводина морају максимално да искористе своју позицију у Подунавском региону и да на најбољи могући начин представимо и остваримо привредне, саобраћајне, туристичке, културне и друге потенцијале ради бржег развоја, веће запослености и бољег живота наших грађана“, поручио је подсекретар Војновић.

Штефан Аугуст Лутгенау, директор Фостер Еуропе и председник Фондације ДЦСФ, исказао је значај што активнијег учешћа цивилног сектора у Дунавској стратегији и нагласио да је данашња конференција у Новом Саду сјајан пример другим државама Подунавског региона, модела како треба да се успостави размена информације и повезивање свих нивоа институција од државних, регионалних, локалних до академских и цивилних у чему је Србија показала одличне резултате.

Шеф канцеларије ДСТ (Danube Strategy Point) Матија Вилфан такође је нагласио да Србија и АП Војводина могу и треба да буду поносне, јер су пример за свих 14 држава Подунавског региона како је могуће и потребно укључити све нивое власти и учеснике једног друштва у дунавску стратегију.

„Ви данас треба да сте поносни на ову конференцију, јер је Србија изузетно ангажована и једна је од најактивнијих држава у Дунавској стратегији и то у свим областима“, нагласио је Матија Вилфан.

Конференција Национално слушање Дунавске стратегије, у организацији Покрајинског секретаријата за регионални развој, Скупштине Војводине, Фондације за развој домаћинства и НВО Свет и Дунав, уз подршку немачке савезне покрајине ‒ Баден-Виртемберг и Фондације Фостер Европа из Аустрије, одржава се као годишњи састанак свих заинтересованих страна ‒ учесника у спровођењу Дунавске стратегије у Републици Србији. На овогодишњој конференцији сумирани су досадашњи постигнути резултати и представљени програми прекограничне и транснационалне сарадње у којима учествује Република Србија.


Извор: ПС за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs