Остале вести


Српско-словачко песничко коло у Кулпину

Нови Сад , 01. јун 2018.
-A A +AСрпско-словачко песничко коло у Кулпину.

Нови Сад , 01. јун 2018. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић јуче је у дворцу Дунђерских, у Кулпину, присуствовао сусрету словачких и српских песника, које је организовао Словачки културни клуб Србије из Бачког Петровца, под називом „Српско-словачко песничко коло“.

„Вековно пријатељство словачког и српског народа и вечерас овим песничким колом добија своју потврду, јер је на овом историјском месту давне 1869. године за народног посланика у Угарски парламент изабран велики словачки песник и оснивач Матице словачке Вилијам Паулини Тот. Кога су на Кулпинским изборима заједно изабрали Словаци и Срби“, рекао је др Кузмановић и додао да је то како тада, тако и данас била порука о доброј сарадњи и грађењу бољег живота.

По његовим речима покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама даје снажну подршку неговању културе и информисања словачке националне заједнице у Војводини, како би се заштитила и очувала Уставом загарантована права свих националних заједница-мањина на овом простору.

Са друге стране, подсетио је Кузмановић, Република Словачка брине о неговању добрих односа са нашом државом и ово вечерашње дружење песника јесте још један прилог тим чињеницама.

Испред Словачког културног клуба песнике и љубитеље поезије поздравио је председник клуба Владимир Валенћик, а своје стихове читали су словачки песници Мирослав Бијелик, који је председник Удружења словачких писаца, Мирослав Демак и други, док су српски песници Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, Миодраг Јакшић и остали стиховима и прозом представили српску песничку сцену.

У уметничком делу програма наступила је виолинисткиња Марина Церовска.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs