Остале вести


Трибина „Стогодишњица обновљења Српске патријаршије“

Нови Сад , 09. март 2020.
-A A +AТрибина „Стогодишњица обновљења Српске патријаршије“.

Нови Сад , 09. март 2020. .

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић учествовао је, у оквиру 26. Сајма књига у Новом Саду, на трибини коју је организовао ресорни секретаријат под називом „Стогодишњица обновљења Српске патријаршије“.

Илић је истакао да смо прошле године са успехом обележили 800 година самосталности Српске православне цркве, тако да овогодишњи јубилеј представља својеврсни наставак прославе.
Он је нагласио да је Секретаријат ове године ставио нагласак на два најважнија јубилеја српског народа у 2020. години. Осим 100 година од обновљења Пећке патријаршије, јуче је одржан округли сто посвећен 75. годишњици победе над фашизмом.

„Када се на ова два знаменита догађаја погледа кроз призму старих идеолошких подела, добија се утисак да је реч о два потпуно супростављена становишта. Међутим, када се мало дубље загребе, ми јасно видимо њихову заједничку суштину“, рекао је Илић.

Овом приликом присутнима су се обратили и проф. др Борис Стојковски и јереј Станко Лакетић.

Професор Стојковски је говорио о настанку аутокефалне СПЦ, као и о првим духовним центрима који су у новом веку и довели до развоја појединих делова Цркве који су се ујединили 1920. године. То подразумева прве трагове у Далмацији и Хрватској, Угарској, Срему. Исто тако било је речи и о континуитету светосавске идеје, која је кроз столећа обједињавала све српске земље, као и о ослањању на немањићку традицију Пећке патријаршије.

Станко Лакетић је говорио о самом чину уједињења српских обласних цркава и о догађајима који су му непосредно претходили.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs