Остале вести


У Мартину отворена изложба „Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини"

Нови Сад , 22. септембар 2017.
-A A +AУ Мартину отворена изложба „Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини".

Нови Сад , 22. септембар 2017. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић говорио је јуче у Словачком народном музеју у Мартину, у Словачкој, на отварању изложбе "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини" коју је припремио Музеја Војводине.

„Од времена насељавања у 18. веку, до данас, Словаци су оставили дубок траг у историји и култури Војводине. Тиме су дали немерљив допринос богатству различитости наше покрајине, а тиме и целе Србије“, рекао је, уз остало, Кузмановић.

Начин на који Србија брине о националним мањинама, према његовим речима, може да послужио као модел и на ширем, европском плану.

„Постоје национални савети националних мањина, њихове матице, новине и часописи, позоришта и музеји, културно-уметничка друштва, дакле читава лепеза онога што зовемо национална култура. И чиме се, наравно, сви поносимо“, додао је Кузмановић.

Он је подсетио и на традиционално добре односе Словака и Срба грађене кроз историју која је забележила низ светлих примера који никада не смеју да се забораве.

„Тако ћемо у догледно време у месту Рача надомак Сремске Митровице подићи споменик словачком песнику Сватоплуку Освалду. Он је као добровољац српске војске 1876. године погинуо у рату против Турака“, рекао је Кузмановић.

На отварању изложбе "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини" која ће бити отворена до 27. новембра, говорили су и амбасадор Србије у Словачкој Шани Дермаку, директорка Словачког народног музеја у Мартину Марија Халмова, директор Музеја Војводине др Драго Његован и виши кустос тог музеја Ана Сец-Пинћир.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs