Потписан Споразум о управљању чврстим комуналним отпадом

Нови Сад , 10. јун 2010.
-A A +AПотписан Споразум о управљању чврстим комуналним отпадом.

Нови Сад , 10. јун 2010. .

Нови Сад, 10. јун - Данас је у Влади Војводине потписан Споразум о заједничком управљању чврстим комуналним отпадом. Споразумом су представници Града Новог Сада и осам општина из Јужне Бачке: Бачке Паланке, Бачког Петровца, Беочина, Жабља, Србобрана, Темерина, Врбаса и Куле реализовали циљеве предвиђене Стратегијом управљања отпадом за период 2010. - 2019. Овом Стратегијом је, је на нивоу покрајине, предвиђено постојање осам регионалних депонија, са Новим Садом као центром интегралног управљања отпадом. На свакој од регионалних депонија биће допреман отпад прикупљен у више средина, а процес интегралног управљања, омогућиће да поред сређивања стања у овој важној области и знатног економског ефекта, буде обезбеђена боља заштита здравља становништва и испуњени савремени стандарди у очувању животне средине, заштити вода, земљишта и ваздуха, и спречено настајање дивљих депонија и неконтролисано одлагање отпада.
Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, оценио је да се ради о документу који ће у скорој будућности трасирати унапређење и развој савременог концепта регионалног управљања отпадом у Јужној Бачкој. Др Пузовић је истакао да потписивање Споразума не обезбеђује само санирање и уклањање неусловних депонија, боље стање животне средине и посао за одређен број људи, него и гаранцију да ће у будућности сав отпад бити сакупљан и одлаган на прави начин. Уз све то на будућој регионалној депонији ће у процесу рециклирања бити произведене нове сировине и енергенти. Посебно је важно трајно уклањање дивљих депонија и њихово трајно гашење.
Према његовим речима наредни важан корак је формирање заједничког координационог тела, припрема израде регионалног плана управљања отпадом, одређивање локације за будућу регионалну депонију и формирање заједничког предузеће за управљање отпадом на регионалном нивоу, са седиштем у Новом Саду.
- Те кораке ћемо спроводити тимски, у складу са нашим и европским стандардима и законима и показати да је ово питање, у јавности јако актуелно, можемо решити без већих проблема - рекао је др Пузовић.
Државни секретар у Министарству животне средине и просторног планирања Миладин Аврамов истакао је да је на овај начин завршена прва фаза примене Закона о управљању отпадом, који све општине обавезује на потписивање споразума међусобној сарадњи у управљању отпадом, у року од годину дана.
- Створени су законски услови да отпад посматрамо као секундарну сировину, као енергент, а само оно што не може да буде искоришћено, биће уз одређену таксу, депоновано на регионалној депонији - рекао је Аврамов и додао да се за спаљивање отпада могу користити и нека од постојећих постројења, у којима је то могуће учинити на еколошки начин, без додатног угрожавања животне средине и здравља људи.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs