Представљен пројекат ''Одрживи развој Националног Парка Фрушка Гора''

Нови Сад , 03. јун 2010.
-A A +AПредстављен пројекат ''Одрживи развој Националног Парка Фрушка Гора''.

Нови Сад , 03. јун 2010. .

Нови Сад, 3.јун - Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић одржао је у Влади Војводине конференцију за новинаре, поводом најаве почетка реализације пројекта под називом «Одрживи развој НП «Фрушка гора», који ће се реализовати у наредних 27 месеци. О промоцији пројекта говорили су и представник холандске организације «АМЕЦО» и «СТИДИТ» Рикард Клајнес, в.д.директора Националног парка Фрушка Гора, Добривоје Антонић и представник Кампинг асоцијације Србије, Владимир чумић. Секретар Пузовић је рекао да су носиоци пројекта организације «АМЕЦО» и «СТИДИТ» из Холандије. Партнери су Кампинг асоцијација Србије, Балканско удружење младих из Србије и Национални парк «Фрушка гора» као партнер и директни корисник пројекта. Подршку реализацији пројекта пружили су Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој, као и друге релевантне институције из наше земље. Пројекат има за циљ унапређивање менаџмента у Националном парку «Фрушка гора», подизање капацитета чуварске службе, успостављање пилот еко-кампа,  размену знања и искустава са другим националним парковима, подизање еколошке свести школске деце из локалних заједница као и подршку иницијативама невладиних организација. Цео пројекат се финансира из програма МАТР, под покровитељством Министарства пољопривреде, природе и квалитета хране Краљевине Холандије.
Рикард Клајнес је нагласио да ће овај пројекат трајати и након 27 месеци предвиђеног рока, јер ће се онда радити на развоју менаџмента, који ће управљати покренутим акцијама на Фрушкој гори. Ови пројекти су се иначе радили и у другим земљама у нашем окружењу, имплементирајући искуства из Холандије, која је своје националне паркове осим природног добра претворила и у комерацијалне сврхе, на основу чега су постали самоодрживи. Зато мастер план Одрживог развоја Фрушке горе није само очување њеног биодиверзитета, већ и стварање социјално-економске одрживости. С обзиром на то да су у Србији донети Закони о заштити природе и животне средине, објаснио је господин Клејнес, то је смерница које ће се удружења, организације и секретаријат придржавати.
Владимир чумић представник организације Кампинг асоцијација Србије је објаснио да је један од основних идеја у одрживом развоју Националног парка Фрушка гора отварање еко кампова на неколико локација, у почетку дуж Дунава, а потом и шире, са идејом не само да се развије свест грађана о природном благу које Национални парк има, већ и потреба за очувањем, неговањем и уживањем у природи. Поводом 5.јуна Светског дана заштите животне средине, директор Националног парка Фрушка гора, Добривоје Антонић је рекао да се овај пројекат пријатеља из Краљевине Холандије уклапа у две активности, које су за ову годину планиране. Са једне стране ту је предлог Националног Парка Фрушка гора упућен Влади АП Војводине, да се направи мастер план развоја до 2022. године, где би се конкретизовали радови и пројекти везани за развој туризма, заштите природне средине, промоцију лова и риболова, јер је то све бренд Фрушке горе у којој гравитирају осам војвођанских општина. Са друге стране, ове године се обележава 50 година од њеног проглашења за Национаи парк, а укључивање овог пројекта, који подразумева отварање еко кампова, прилика је и за њену бољу промоцију и изван наших граница.       

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs