Отворен Еколошко-едукативни центар у Ковиљу

Нови Сад , 20. април 2010.
-A A +AОтворен Еколошко-едукативни центар у Ковиљу.

Нови Сад , 20. април 2010. .

Ковиљ/Нови Сад, 20. април - Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић отворио је данас у Специјалном резервату природе «Ковиљско-петроварадински рит» Еколошко-едукативни центар. Отварање Центра једна је од активности у оквиру вишегодишњег пројекта «Ревитализација и промоција локалитета Шлајз-Тиквара», који финасира Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој, а реализује се у сарадњи са ЈП «Војводинашуме» и Покрајинским заводом за заштиту природе.

Циљ пројекта је повезивање природне и културне баштине тог простора, развој програма едукације и еко-туризма, промоција резервата, унапређење стања строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака и животиња од међународног значаја, као и развој локалне заједнице.
Локалитет „Шлајз-Тиквара" у СПУ „Ковиљско-петроварадински рит", обухвата површину од 47 хектара и налази се под режимом трећег степена заштите у лугарском рејону „Ада-Јамина ИИ". Како је истакнуто генерални циљ овог пројекта је санација подручја, његова презентација и промоција, и изградња пунктова за посетиоце. Санацијом подручја обухваћено је уклањање смећа, кошење траве и корова, уклањање грмља и жбуња, остатака сече инвазивних врста, као и рубова дрвенастих врста. Ова пројектна активност је врло значајна због тога што се на овај начин ствара појас влажних ливада и шумских екосистема и стварају еколошки услови за опстанак птица, којих у овом специјалном резервату природе има чак 190 врста, од којих 160 припада миграторним врстама, а преко 100 има статус заштићених. С друге стране у плану је промоција и презентација овог подручја путем медија и Интернета, увођењем локалитета „Шлајз и Тиквара у понуду једнодневних излета, који подразумевају боравак туриста у природи, вожњу чамцима, разгледање и упознавање са вредностима „Ковиљско-петроварадинског рита". У том циљу од 2008. године наовамо, управљач овим добром ЈП „Војводина шуме", поставио је одређени број клупа и столова, информативних табли, трасирене су едукативне стазе и путокази и постављне осматрачнице за птице и направљене учионице на отвореном намењене за наставу у природи.
Ресорни покрајински секретар др Слободан Пузовић нагласио је да је у претекле две године уложено преко два милиона динара у изградњу туристичке инфраструктуре на локалитету „Шлајз-Тиквара" и формирање Еколошко-едукативног центра.
- Осим овог локалитета, почев од Шлајза, па до Тикваре близу манастира Ковиљ, имамо још четири пункта за посетиоце са клупама и информативним садржајима - рекао је др Пузовић. Он је рекао да је у плану развој још једног локалитета у Курјачкој греди, где ће се трасирати туруистичке стазе и изградити видиковац.
- Наш циљ је да ове пројекте развијамо и наредних година ради очувања природне баштине и промоције еко-етно туризма. Имамо намеру и да формирамо арборетум на отвореном где ћемо, приказати биљне врсте, дрвеће и грмље које расте у Ковиљском риту што ће привући и неке животињске врсте, које ће посетиоци моћи посматрати - рекао је др Пузовић и навео да се поред промоције заштићеног добра промовише и Ковиљ довођењем туриста, школских екскурзија, јачање свести о потреби чувања природне баштине у Војводини и њеног стављања у функцију локалне заједнице.
Директор ЈП „Војводинашуме" Марта Такач, је нагласила да је отварање Еколошког-едукативног центра значајно за мештане Ковиља, пре свега за децу како би се упознали са природним лепотама које их окружује и препознали значај заштите овог добра. Почетком године и ово подручје је номиновано за рамсарско подручје што је за нас признање поред три рамсарска подручја којима управљамо Обедска бара, Горње подунавље у Делиблатској пешчари Девојачки буна.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs