Разговор о тексту Предлога Статута АП Војводине

Нови Сад , 13. октобар 2008.
-A A +AРазговор о тексту Предлога Статута АП Војводине.

Нови Сад , 13. октобар 2008. .

Нови Сад, 13. октобар –Уочи седнице Скупштине АП Војводине, на чијем дневном реду се налази текст ПредлогаСтатута АП Војводине, данас је одржанрадни састанак са представницима медија на ову тему. Разговор о Статуту ињеговом значају, као највишем правном акту Војводине представили су председникСкупштине АП Војводине Шандор Егереши, председник Извршног већа АП Војводине дрБојан Пајтић, шеф координационог тела владајуће коалиције у Скупштини АПВојводине проф. др Драгослав Петровић и покрајински секретар за прописе, управуи националне мањине др Тамаш Корхец.Идеја да се о тесктуСтатута разговора са представницима медија потекла је од Независног друштвановинара Војводине, како би се смањио сензационалистички приступ, једностранои аматерски приказиван Нацрт, уместо да се сагледају све позитивне и негативнестране овог правног акта.Председник Егереши јерекао да текст новог Статута мери пулс јачања демократије у Војводини, каомера слободе и аутономије. Војводина и Србија треба да имају овакав Статут, јерје он дефинисан управо као Аутономна Покрајина грађана и грађанки Војводине. Наоснову јавне расправе текста Статута демократске консолидације и јачањакапацитета демократије у којој јача дијалог. Они, објаснио је Шандор Егереши,који се плаше одговорности и аутономије у границама уставности, су против овог текста.Сам Статут не иде ни испод, ни изнад Устава Републике Србије, а на његов нацртподнети су многи амандмани, од којих су неколко њих и прихваћени. Војвођанскеинституције ће учинити све како би се ова регија нашла у европском парламенту,где равноправно седе представници 300 европских регија, рекао је Егереши идодао да треба посебно нагласити да је у нашој Покрајини у службеној употреби  шест језика, а  тако се прича и у европском парламенту.Статутје одраз политичке  реалности и одразвоље грађана и грађанки Војводине.
Др Бојан Пајтић јеизразио задовољство што ће се текст предлога Статута наћи сутра предвојвођанским посланицима, чиме ће се испунити жеља Војвођана да имајуефикасну, професионалну и радну администарцију. У 32 војвођанске општинеодржана је јавна расправа, где су учешће у расправи имали сви. Доказ за то је и68 различитих предлога, који су имплементирани у Предлог Статута. Оно штограђане Војводине сада занима је како ће надаље фунционисати наше институције.Основна идеја, објаснио је председник Пајтић састоји се из три кључа. Први сеодноси на бољи живот, нова радна места, бољу економску ситуацију, а све тоћемо моћи да постигнемо ако отворимо Развојну банку Војводине, да добијемоназад своју имовину, решимо питање инфраструктуре, како би лакше ипрофесионалније привукли страни капитал, а са тим у вези отворилипредставништва европских институција код нас. Други кључ, изјавио је дрПајтић, односи се на оснивање Савета националних заједница, које иако су давноосноване и имају широку културну аутономију, од сада ће учесвовати и приликом  доношења одлука у Скупштини АП Војводине.Трећа ствар се односи на могућност широке децентрализације, појаснио јепредседник Пајтић, што се не односи на релацију власти са Београда на Нови Сад,већ на сарадњу и координацију свих нивоа власти, њихову ближу сарадњу, радиостварења виших циљева.  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs