Одржана 12. седница Извршног већа Војводине

Нови Сад , 09. октобар 2008.
-A A +AОдржана 12. седница Извршног већа Војводине.

Нови Сад , 09. октобар 2008. .

Нови Сад, 9. октобар - На данашњој, 12. седници Извршног већа Војводине, којом је председавао др Бојан Пајтић, усвојена је Одлука о утврђивању предлога мреже судова на територији АП Војводине. Овом Одлуком утврђује се предлог седишта и подручја на којима врше надлежност: Апелациони суд у Новом Саду, Одељење Вишег прекршајног суда у Новом Саду, трговински судови, окружни, општински и прекршајни судови на територији Аутономне Покрајине Војводине. На основу овлашћења садржаног у члану 62. Закона о утврђивању одређених надлежности аутономне покрајине, доношење ове одлуке треба да обезбеди благовремено утврђивање предлога седишта и подручја наведених судова за територију АПВ пошто је у Министарству правде Републике Србије у поступку израда закона којим ће се уредити будући рад правосудних органа. Покрајински секретар за прописе, управу и националне мањине др Тамаш Корхец рекао је да је ово Предлог одлуке којом је предвиђена рационализација мреже судова у Војводини, као део процеса реформи правосудног система Републике Србије. У складу са потребама рационалније и ефикасније мреже судова неки од досадашњих општинских судова губе самосталност и биће установљени као одељења или у неким случајевима због малог броја предмета или судија, биће укинути. У оквиру општих критеријума које је израдило републичко Министарство правде, када су судови у АПВ у питању, утврђују се измене којима би њихова мрежа у покрајини била усклађена специфичностима појединих општина, језика и писама у службеној употреби у тим општинама и судовима, а имајући у виду удаљеност и саобраћајне комуникације између појединих места, нагласио је др Корхец.
 По речима покрајинског секретара за прописе, управу и националне мањине др Корхеца, престојећом реформом правосудног система и новим законом, биће утврђено да досадашњи органи за прекршаје постају судски органи и део правосудног  система Републике.  
 На данашњој седници Извршно веће усвојило је Програм распореда и коришћења средстава из прихода од приватизације у 2008. години, за субвенционисање трошкова наступа грађевинских фирми из АПВ на Међународном сајму грађевинарства, које је образложила покрајински секретар за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки. Она је нагласила да је активност и виталност грађевинског сектора неопходна за даљи развој економије и отварање нових радних места, па је подршка програму наступа фирми из овог сектора веома значајна.
 Извршно веће задужило је покрајинску Дирекцију за робне резерве да упути донацију 5.768.031 динара у 26 геронтолошка центра и друге установе социјалног старања у Војводини, као помоћ у прехрамбеним производима, на основу Уговора о суфинансирању погона за примену нових технологија Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и ИВВ.
 Као посебан пример успешно реализованог уговора у суфинансирању наведено је предузеће "ИГМ Бачка нова - Wиенербергер Бачка" које је већ током прве године вратило пре рока  део средстава уложених у суфинансирање, од чега је 20 процента, као донација, већ уступљено корисницима. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs