Председник Пајтић на трибини у Суботици представио предлог Нацрта Статута АПВ

Суботица , 01. октобар 2008.
-A A +AПредседник Пајтић на трибини у Суботици представио предлог Нацрта Статута АПВ.

Суботица , 01. октобар 2008. .

Нови Сад/Суботица, 1. октобар- Председник Извршног већаВојводине др Бојан Пајтић и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф.др Драгослав Петровић данас су у Суботици представили предлог Нацрта Статута АПВојводине. Јавна расправа о предлогу новог Статута покрајине окончана је данас итоком наредних дана текст ће бити припремљен за процедуру у СкупштиниВојводине.  Председник Пајтић још је једном изнео основнепретпоставке на којима је предлог Нацрта Статута утемељен, разлоге за припремуновог Статута, нагласио његову важност за Војводину и Србију, као и значајна очекивања од његовог усвајања.
 - Нови Статут јенајвиши покрајински правни документ, којим ће аутономија Војводине, искључиво наоснову Устава, бити инкорпорирана у правни систем Србије, и добити својмодеран, европски оквир, који ће гарантовати заштиту људских и мањинскихправа, равномернији економски развој, оснивање развојне банке, децнтрализацијуна свим нивоима, поновно располагање покрајинском и локалном јавном имовиномкао и предности регионалног повезивања и интензивније интеграције у мрежуевропских регија. Статут је европски акт са развојним капацитетима, који ћеомогућити да Војводина остане велико градилиште, јер је покрајински Фонд закапитална улагња финансирао или је финансирање у току, осамстотина пројеката, ојачати европске интеграције и приступразвојним фондовима који су најефикаснији на регионалном нивоу и потврдити АПВ каотрадиционалну мултикултуралну, вишејезичку отоврену заједницу свих њенихграђана.
 Поред већ постојећих и то веома успешних, институција какав јепокрајински омбудсман, новим Статутом биће омогућено отварање представништава удругим регијама, земљама и у ЕУ за промоцију наших економских, културних и образвонихпотенцијала. Скупштина Војводине добиће ново тело, Савет националних заједница,чије ће мишљење бити обавезно прибавити за све одлуке везане за поштовањемањинских или језичких права, као и свих других питања везаних за проблеме статусаи подршке етничким заједницама у АПВ. Такође се предвиђа формирање Мешовитекомисије, сталног тела у коме би представници Покрајине и Републике заједнички,уз подршку локалних самоуправа, били фокусирани на решавање најважнијихпроблема - рекао је између осталог, председник Пајтић. До окончањајавне расправе је примљено 129 конкретних предлога за унапређење, измену текстаили усвајање амандмана, а коначни предлог Нацрта Сатута биће припремљен токомнаредна три дана. По речима проф. др Петровића шефа Координационог тела владајућекоалиције у покрајинској Скупштини "За европску Војводину" да би предлогСтатута био уврштен у процедуру неопходни су потписи 40 посланика, а на основууспешне јавне расправе очекује се да ће Нацрт Статута бити усвојен садвотрећинском већином гласова. Потом следи процедура у републичком парламенту.   

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs