Отворене Словачке националне свечаности '''' СНС ''На жицама самопоштовања''

Нови Сад , 09. август 2008.
-A A +AОтворене Словачке националне свечаности '''' СНС ''На жицама самопоштовања''.

Нови Сад , 09. август 2008. .

Нови Сад/Бачки Петровац, 8. август - У Бачком Петровцу отворене су тродневне Словачке националне свечаности под називом "На жицама самопоштовања". Свечано отварање у сали СВП окупило је бројне госте из Србије, Војводине и Републике Словачке, које је поздравила Ана Томанова Маканова потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за информације, која је пренела поздраве председника Извршног већа др Бојана Пајтића и прочитала поздравни телеграм председника Републике Словачке Ивана Гашпаровића. У име организатора госте је поздравио и домаћин председник општине Бачки Петровац Ондреј Бенка. Гостима су се обартили потпредседници владе Републике Словачке, Иван Чаплович и Штефан Харабин, који су говорили о традиционалним веза, блискости и изванредној сарадњи између две земље и два народа, као и о једнодушној подршци коју Република Словачка пружа не само припадницима словачке заједнице у Војводини, него и напорима за интеграцију наше земље у Европску унију као и за очување њеног територијалног интегритета и праведно решење косовског проблема. Штефан Харабин нагласио је да се ради о правој симбиози два народа, која потиче из историјске блискости а има и значајну перспективу у оквиру европске будућности, јер ће Словачка и даље пружати свесрдну и неподељену подршку Србији на путу њене интеграције у ЕУ.
  У име владе Србије говорили су потпредседник др Јован Кркобабић и потпредседник и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић. Потпредседник Кркобабић нагласио је вишевековну братску слогу и миран заједнички живот Срба и Словака у Војводини, о чему говори и чињеница да се Словачке националне свечаности, као једна од значајних манифестација словачке културе и наслеђа, одржавају већ по 47. пут. Потпредседник и министар за науку и технолошки развој Ђелић рекао је да је словачка заједница прави мост у успешној сарадњи две државе а да је традиционална блискост добила нову потврду подршком коју влада Словачке пружа нашој земљи у њеној борби за очување територијалне целовитости и посебно у њеним настојањима да што брже приступи ЕУ.
Посебну пажњу потпредседник Ђелић посветио је питању побољшања међусобне привредне сарадње и анализи развојних искустава економије ове земље, јер је Словачка постигла изузетне успехе у транзицији своје економије, посебно развоју аутоиндустрије и одржавању ниске стопе незапослености и стварању повољних услова за инвеститоре из Европе и света, што су и приоритети наше владе, па успешна решења из пријатељске Словачке свакако могу допринети успешнијем развоју и бржој транзицији домаће привреде.
Међу бројним званицама и гостима били су републички министар омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, министар просвете Жарко Обрадовић, потпредседник извршног већа и покрајински секретар за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу др Јан Сабо, покрајински секретар за културу Милорад Ђурић, покрајински секретар за екологију и одрживи развој др Слободан Пузовић, покрајински секретар за здравство др Атила Ченгери, Њ.Е. Игор Фурђик амбасадор Републике Словачке у Србији, председник Матице Словенске Јозеф Маркуш, бискуп Евангелистичке цркве Самуел Врбовски, као и многи други гости и бројни посетиоци.
  Током трајања свечаности биће одржани разноврсни културни и забавни програми, изложбе и концерти, као и спортски сусрети не само у Бачком Петровцу, него и у другим местима у којима живе војвођански Словаци, какава су Селенча, Кулпин, Ковачица и многа друга места.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs