Саопштење са 223. седнице Покрајинске владе

Шид , 11. јун 2008.
-A A +AСаопштење са 223. седнице Покрајинске владе.

Шид , 11. јун 2008. .

Нови Сад,11. јуни - Извршно веће АП Војводине на данашњој седници, којом је председаваомр Бојан Пајтић, усвојило је Информацију о пролећној сетви и припремама заовогодишњу жетву. Тим поводом Извршно веће је констатовало да је протекле јесенипшеницом засејано само око 236 хиљада хектара ораница, уместо планираних 310хиљада. Од тога су пољопривредна предузећа засејала око 84 хиљаде, аиндивидуални пољопривредни произвођачи око 152 хиљаде хектара.Наиме, упоследњих 25 година, то су најмање површине засејане пшеницом, а у оптималномоктобарском року засејано је само око 225 хиљада хектара. Стручњаципроцењују да ће, уколико се наставе стабилне временске прилике,  просечан принос  бити од 3,7 тона по хектару, а самим тим да ће овогодишња укупна производњабити око 874.000 тона хлебног жита. После жетве на тржишту би требало да сенађе око 600 хиљада тона меркантилне пшенице, и око 100 хиљада натуралнесеменске пшенице, док би се преостале количине пшенице складиштиле или су већпродате. То би према проценама стручњака требало да  задовољи потребе домаћег тржишта, речено је на седници Покрајинске владе.
Какоби се избегли овакви поремећаји у произвбодњи пшенице Извршно веће јепредложило републичкој Влади  даблаговремено одреди којим средствима ће стимулисати  већу производњупшенице ове јесени и  да путем робних резерви обезбеди довољнеколичине пшенице за  стабилну производњуи прераду хлебног жита, као и за уредно  снабдевање домаћег тржишта производима од брашна. Поред тога, Извршновеће је затражило од Републичке владе да забрани спаљивање стрногжита наораницама.
Извршновеће је издвојило преко 26,6 милиона динара за израду пројектно-техничкедокументације за изградњу инфраструктурних објеката (водовода, канализације,пречистача отпадних вода и постројења за прераду воде) и просторно-планскедокументације у Зрењанину, Житишту, Панчеву, Шиду, Инђији, Бачкој Тополи,Ковачици, Бачком Петровцу, Сенти, Новом Бечеју и Новом Кнежевцу.
Извршновеће прихватило је захтев Терра филма а.д. за кинематографију из Новог Сада дасе као значајна и најстарија филмска кућа, чији су филмови ушли у историјуевропске и светске кинематографије, изузме из поступка приватизације, као и дасе статусно трансформише у Музеј филмске уметности Војводине. Овај предлог  подржало је Удружење филмских ителевизијских радника Војводине. Извршно веће је строга затражило од ВладеРепублике Србије да по хитном поступку изузме из приватизације а.д. закинематографију Терра филм, и поништи Решење Агенције за приватизацију оаукцијској продаји ове значајне филмске куће.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs