Промоција пројекта ''Путујемо у Европу''

Нови Сад , 23. април 2008.
-A A +AПромоција пројекта ''Путујемо у Европу''.

Нови Сад , 23. април 2008. .

Нови Сад,23. април - Податак да седамдесет одсто младих из Србије никада није путовало уземље Европске уније веома је алармантан и велики је хендикеп за нашу земљу.Хендикеп је, с једне стране, због тога што ако желимо да идемо у одређеномправцу, морамо да знамо где идемо и како ствари тамо функционишу, а са другестране што само са унапређивањем знања, са сазнавањем и упознавањем новихљуди можемо бити богати, успешни и модерни грађани Европе - рекао јепредседник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић на промоцији пројекта„Путујемо у Европу".Промоција је одржана у СкупштиниВојводине у организацији Одбора за образовање, науку, културу, омладину испорт Скупштине Војводине, Покрајинског секретаријата за науку и терхнолошкиразвој и Европског покрета у Србији.
Пројекат „Путујемо у Европу"мотивисан је евидентним неискуством младе генерације у погледу познавањаЕвропе. Млади људи који сада студирају на универзитетима у Србији и који битребало да буду ослонац наше земље у деценијама које долазе, силом друштвенихприлика најчешће нису имали могућности да током протеклих година путују изванземље. Европски покрет у Србији ће групи младих људи из наше земље омогућитиодлазак у посету земљама Европске уније, док ће Извршно веће Војводине суфинансиратитрошкове свих младих из Војводине који буду изабрани на конкурсу.ПредседникИзвршног већа Војводине владе мр Бојан Пајтић нагласио је да је покрајинскаадминистрација чврсто опредељена да подржи све програме за одлазак младих уземље Европске уније.
- До сада смо реализовали 22програма међународне размене студената, затим 16 наших најбољих студенатапохађа универзитете широм Европе, а 47 младих истраживача и научника смовратили у Војводину, где су се запослили и даље граде  своју каријеру. Такође, градимо и 52 стана занаше младе научнике - истакао је председник Пајтић. Он је нагласио да ћеПокрајинска влада за младе из Војводине који буду изабрани на конкурсу пројекта„Путујемо у Европу" издвојити по 500 евра, како би њихов боравак у ЕУ биошто квалитетнији.
- Важно је да у вашим годинамадобијете прилику да се упознате са младим из других земаља, са другимкултурама и језицима,  јер само такоможемо постати прави Европљани - рекао је Пајтић.Председница Одбора за образовање, науку, културу,омладину и спорт Скупштине Војводине, проф. др Светлана Лукић истакла је да јеулагање у младе улагање у будућност.
-Ми не желимо да ове речи звуче само декларативно, већ смо много тога учинили дазаиста буде тако. У протеклом периоду израдили смо два веома значајна документанамењена младима. Реч је о Индексу конкурентности Војводине у поређењу са 130региона из Европске уније и Акционом плану политике за младе у Војводини.Светлана Лукић је навела податак да је у нашој земљи проценат младих којипохађају средњу, више и високе школе у рангу са земљама у региону. Од 2005.године приметно је повећање броја образованих младих људи који се бавенаучно-истраживачким радом, а у оквиру међународних програма организована јеразмена студената, па је тако 28 наших високошколаца похађало међународнеуниверзитете, док је 18 страних студената годину дана похађало наставу наУниверзитету у Новом Саду.
Проф. Лукић је нагласила да, иако су ови подацивеома позитивни и охрабрујући, Војводина када се узму у обзир остали параметри,нажалост, заузима претпоследње место од 130 европских регија. - Због тога јевеома значајно да пројекат  „Путујемо уЕвропу" добије што већу подршку.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs