Председник Извршног већа у посети Сомбору

Зрењанин , 20. април 2008.
-A A +AПредседник Извршног већа у посети Сомбору.

Зрењанин , 20. април 2008. .

Нови Сад/Сомбор, 20. април - Председник Извршногвећа Војводине мр Бојан Пајтић и делегација Војвођанске владе посетили су данасопштину Сомбор. Председник Пајтић је у сомборском насељу Буковац посетио кућупородице Мијић. У насељу Буковац у току је постављање локалне канализационемреже за чију је изградњу Фонд за капитална улагања обезбедио 70 милионадинара, половину од укупне цене радова.У разговору са Ненадом Мијићем и његовом породицом, који се баве земљорадњом,Бојан Пајтић је рекао да ће војвођанска администрација и убудуће чинитисве да пољопривредницима, произвођачима квалитетне хране, омогући што боље економскеуслове. Једна од најважнијих мера, прихваћена управо на инсистирање Извршногвећа је субвенционирање пољопривредне производње по хектару, јер је на тај начиндомаћим фармерима пружена значајна подршка у борби за њихово место на домаћем,али и на међународном тржишту.Председник Пајтић, покрајински секретар за привреду Синиша Лазић идиректор Фонда за капитална улагања Момчило Миловић обишли су и градилиште студентског дома, који треба да буде завршен до почетканаредне школске године. У дому, који је пројектован у складу са европскимстандардима, ће бити смештено 156 студената. Покрајина ће покрити укупнетрошкове изградње новог дома, а предвиђена цена пројекта је 195 милиона динара.
У Жупанијском дому, председник Пајтић и Веран Матић директор Фонда Б92 ипредставници локлане власти потписали су уговор о изградњи Сигурне куће уСомобору. После Београда, Новог Сада, Зрењанина, сигурну кућу са 20 места, зазбрињавање жена и деце, жртава породичног насиља, поред Сомбора треба дадобије и Суботица. Према речима Верана Матића са покрајинским властима је успостављенавеома успешна сарадња, што је резултирало ефикасном реализацијом програмаизградње сигурних кућа, као основног елемента у помоћи жртвама породичногнасиља. Од велике важности је и сарадња са локалним властима и социјалниминституцијама у општинама, која треба да омогући успешну интеграцију сигурне кућеу систем рада социјалних служби и на најбољи начин решили проблеме жртвапородичног насиља. Цена сигурне куће у Сомбору је око 130 хиљада евра, аради се о типском објекту подигнутом у складу саевропским стандардима, какви треба да буду изграђени и у другимсрединама које ће ускоро добити сигурну кућу.
- Подржавамо племените циљеве Фонда Б92 и локалних власти па ћемо за свакиод објеката сигурних кућа у Војводини наменили новчану помоћ од 5 милионадинара. Статистика каже да је свака трећа жена у нашој покрајини жртва породичногнасиља, а по моделу заштите жртава насиља у породици, који се примењује уевропским земљама, на сваких десет хиљада становника неопходно је обезбедитипо један лежај у сигурној кући. Овом програмом обезбедићемо довољан бројлежајева у сигурним кућама, што ће помоћи да жртве насиља буду много безбеднијеи да у оквиру курсева за професионалну обуку и обезбеде себи посао. То је једнаод најважнијих етапа за жртве, жене и децу, јер нови посао доноси самосталности нормалан живот, далеко од насилника и атмосфере страха и насиља.
Подржавамои оне локалне власти, које су се као у Пећинцима, одучиле да се саме, на локалномнивоу, суоче са овим тешким проблемом. Наш заједнички циљ је да створимотрајне и ефикасне механизме у борби за заштиту жртава и њихово трајно склањање од поновљеногнасиља у породици, које је једно од најтежих али нажалост и најчешћих, облика друштвеногзла - рекао је председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs