Мр Бојан Пајтић отворио научни скуп: ''ИнтерРегиоСци 2008''

Нови Сад , 15. април 2008.
-A A +AМр Бојан Пајтић отворио научни скуп: ''ИнтерРегиоСци 2008''.

Нови Сад , 15. април 2008. .

Нови Сад, 15. април - Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић отворио је Трећи научно-стручни скуп ''ИнтерРегиоСци2008'', на коме је презентовано 90-так научних и стручних саопштења међурегионалнихи међународних пројеката. Њихову израду суфинансирао је Покрајинскисекретаријат за науку и технолошки развој у протеклих годину дана. Пројекти суу целини посвећени ефектима међународне сарадње институција и истраживача сатериторије Војводине. Одабрани су на основу јавних позива Покрајинскогсекретаријата за науку и технолошки развој у прошлој години.Отварајући скуп,председник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић је рекао да је симбиоза напора унауци, привреди и  покрајинскеадминистрације уродила плодом да је у Војводини у 2007. години бројнезапослених лица смањен за 20 процената. Само преко програма изградње погонаса новим технологијама посао је прошле године добило 17,5 хиљада људи и, поречима Пајтића, то је тренд  на коме могуВојводини да завиде многи региони.- Покрајинскаадминистрација је значајним улагањем у науку, истраживања и технолошкиразвој, а оно је веће од нивоа улагања у науку у ЕУ - демонстрирала правацкојим жели да се развија Војводине.  Кроз"нове технологије" подигла је интерес инвеститора да улажу унеразвијене и мање развијене средине у Покрајини. Циљ је да се у нареднечетири године отворе 52 хиљаде нових радних места, а за шест година да се нивонезапослености сведе на ниво који постоји у развијеним европским земљама -поручио је Пајтић и додао да се, поред тога, Извршно веће определило и заподизање животног стандарда младих научних радника и истраживача и да је утоку изградње две зграде са 52 стана која су намењена управо овој популацији.
Учеснике скупа,чије отварање је одржано у великој сали Скупштине Војводине, поздравио је ипроф. др Драгослав Петровић, покрајински секретар за науку и технолошки развој.Говорећи о актуелној међународној научно-технолошкој сарадњи, проф. Петровићје навео податке да је Извршно веће Војводине у 2004. години за науку,иновације и технолошки развој издвојило 43 милиона динара, а да се у 2007.године тај износ повећао на 1,4 милијарду динара. Са додатним улагањима у тим областима,чак 6,6 одсто покрајинског буџета намењено је овим делатностима, што говориколики им значај за укупан развој придаје Извршно веће Војводине. - На пројектима,који се данас представљају, учествовале су институције из 24 земље, пре свегаиз непосредног суседства, али су се, поред европских држава, појавиле инаучноистраживачке институције из Израеала, САД и ЈАР. На овим пројектима биласу ангажована 484 научноистраживачка радника из земље и приближно исти бројистраживача из иностранства. Број ангажованих младих истраживача износио је278, односно 57,44 одсто од укупног броја ангажованих истраживача, што указуједа смо постигли циљ, а то је подмлађивање научног кадра. Наводећи планове занаставак међународне сарадње, проф. Петровић јепоручио да је улагање у науку и њено укључење у међународне токове  профитабилно за свако друштво.
Након отварањаи свечаног пријема за учеснике, у другом делу скупа презентација научнихсаопштења одвијала се паралелно по научно истраживачким областима - секцијама:за техничко-технолошке науке, природно-математичке, медицинске науке и физичкукултуру, биотехничке науке, друштвено-хуманистичке и правне и економске науке. Уоквиру секција било је најпре уприличено пленарно предавање, а потом супрезентована научна и стручна саопштења. Ове године, заскуп су  и припремљене  две публикације: Зборник сажетака резултатареализованих пројеката у 2007. години  и Књига извода из  научнихсаопштења, како би се шира научна јавност могла упознати са резултатимаистраживања и о могућностима њихове примене. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs