Пајтић: Са 14,669 милијарди динара Фонд за капитална улагања финансира 612 пројеката

Зрењанин , 04. април 2008.
-A A +AПајтић: Са 14,669 милијарди динара Фонд за капитална улагања финансира 612 пројеката.

Зрењанин , 04. април 2008. .

Нови Сад, 4. април - Председник Извршног већа Војводине ипредседник Управног одбора Фонда за капитална улагања мр Бојан Пајтић, наданашњој прес-конференцији, презентовао је јавности одлуке УО Фонда оинвестицијама у 2008. години.- Одлучено је да се са 14,669 милијарди динара финансира 612 пројеката усвих 45 војвођанских општина, што значи да ће се у просеку у свакој општиниреализовати 15 пројеката.- Окоснице одлучивања о томе који ће се пројектифинансирати, у чему су учествовали стручни савети и комисије Фонда састављенеод афирисаних стручњака за поједине области, биле су побољшање инфраструктуре и развој индустријских зона, јачањекапацитета неразвијених општина и побољшање квалитета живота грађанаВојводине кроз подизање квалитета услова за лечење, образовање и становање- рекао је председник Пајтић и најавио да се у наредне три године планираизградња и санација свих путева у Војводини (414 километара), изградња исанација четири моста (код Аде, Раче, Панчева и Сефкерина),  водоводне мреже у 33 насељена места иканализационе мреже у 54 насељена места. Поред тога, градиће се или доградитишест болница. У области водопривреде, где од 80-тих година није обновљенниједан метар одбрамбених насипа до поплава које су нас задесиле, Тамиш ће битиопкољен са 32 километра насипа. Поред тога, купиће се ватрогасно возило за бригадуу Новом Саду, како нам се не би понављале несреће.Председник ПИВ Бојан Пајтић изнео је податак да ће се неразвијенимопштинама финансијски помоћи и у изради пројеката, за чега је у Фондуобезбеђено 325 милиона динара. Планира се побољшање инфраструктуре у осаминдустријских зона, са циљем да се створе услови за повећање запослености. Пајтићсе посебно осврнуо и на помоћ ромској заједници: обезбеђено је 300 милионадинара за 20 насеља у којима живе Роми.
Према подацима Фонда за капитална улагања, заинтересованост локалнихсамоуправа за ова средства је изузетно велика. Наиме, до 31. марта поднето јечак 890 захтева за финансирање различитих програма у вредности од скоро 35милијарди динара. Фонд се определио за финансирање 612 пројеката у деветобласти.  За област саобраћаја ителекомуникација планиране су 4,4 милијареде динара, за архитектуру, урбанизами грађевинарство 3,2 милијарде динара, водопривреду и заштиту животне средине3,28 милијарди динара, за здравство и социјалну заштиту 1,27 милијарди динара,енергетику 872 милиона динара, образовање, науку и иновације 1,19 милијардидинара, технолошки развој и индустријске зоне 191 милион, туризам,угоститељство и бање 182 милиона и за пољопривреду 45 милиона динара.
Одговарајући на питања новинара, Пајтић је навео да ће се у пројекте натериторији Града Новог Сада инвестирати 2,68 милијарде динара - за изградњу иопремање централне кухиње "Радосног детињства", Петроварадинскутврђаву, јавно осветљење, здравствене установе и болнице, универзитет инаучне институте, пречишћиваче отпадних вода са сремске стране и Кисачу и другеобјекте. У општини Зрењанин финансираће се 16 пројеката са скоро 653 милионадинара. Прес-конференцији су присуствовали директор Фонда за капитална улагања МомчилоМиловић и експерти - председници савета и комисија Фонда. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs