Отварање погона нових технологија у Кули

Нови Сад , 26. фебруар 2008.
-A A +AОтварање погона нових технологија у Кули.

Нови Сад , 26. фебруар 2008. .

Кула/НовиСад, 26. фебруар - Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић ипокрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић,посетили су Кулу, где је отворен погон нових технологија "ЕЦО ТАПЕ"доо Нови Сад за производњу лепљивих трака, који се налази у оквиру комплексаФабрике "Искра" у Кули. Погону Кули опремљен је најсавременијом опремом из Италије и први је такве врсте уСрбији, а обухвата све врсте лепљивих трака и фолија за паковање. Вредностновог погона износи 62,5 милиона динара, а Извршно веће АПВ је за реализацијупогона издвојило 14 милиона динара.Реализацијомовог погона биће запослено 26 радника директно у производњи, до краја јунабиће упослено још око 70 људи, а око 230 радника биће упослено кроз радневидове кооперације. Очекивани обим производње је око 5 милиона комадалепљивих трака годишње, а планирани годишњи бруто приход је око 1,8 милионаевра. Према речима једног од власника овог погона, Радојице Кораћа  предвиђено је да се овим погоном задовољепотребе и домаћег и страног тржишта. Код ове робе је специфично то што се правегодишњи уговори где се ради за познатог купца током читаве године и то учетири смене. Годишња вредност производње је око 30 милиона евра.
Професор Драгослав Петровић је овим поводом истакаода је до сада уговорено отварање или завршетак радова на 49 погона новихтехнологија, који ће бити завршени до 30. јуна ове године. На овај начин јеотворено нових 17 311 радних места, Покрајинска влада је издвојила око 17,4милиона евра, а 46,1 милиона евра уложио је приватни сектор. Извршно веће сеопределило да и у овој години настави финансирање отварања погона новихтехнологија. У ту сврху, у буџету који је усвојен, а који ће бити разматран нанаредној седници Скупштине АПВ, предвиђено је 9,1 милион евра за нове инвестицијеове године. Предвиђено је отварање 26 погона нових технологија на територијиАП Војводине чиме ће бити обезбеђено да свака општина има по 2 погона високетехнологије до средине идуће године. Десет нових погона предвиђено је у областибиотехнологије и прерађивачке индустрије, 5 у области нових материјала инуклеарних технологија, по три се односе на енергетску ефикасност и обновљивеизворе енергије. Осим тога, три погона односе се на медицину и фармакологију, апо два у области комуникација и аутоматизација. На овај начин започиње се новчетворогодишњи циклису, који би требало да обезбеди 52 хиљаде нових раднихместа у наредне четири године.
Председник Извршног већа АПВојводине мр Бојан Пајтић је рекао да је у току прошле године на територији Војводинесмањена незапосленост за око 20 одсто, од 256 0000 незапослених, нова раднаместа добило је око 20 хиљада људи кроз различите програме Покрајинске владе,а такав тренд биће настављен и убудуће. Пајтић је изразио очекивање да ће докраја 2013 године проблем незапослености у Војводини практично бити решен.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs