Председник Пајтић пустио у рад магистралну оптичку мрежу СББ

Вршац , 17. децембар 2007.
-A A +AПредседник Пајтић пустио у рад магистралну оптичку мрежу СББ.

Вршац , 17. децембар 2007. .

Нови Сад, 17. децембар  - ПредседникИзвршног већа Војводине мр Бојан Пајтић, у просторијама Српске кабловске мреже- СББ у Новом Саду, свечано је пустио у рад магистралну оптичку мрежу овекомпаније, која повезује Нови Сад, Београд и Зрењанин.
Обраћајући се присутнима, покрајински премијер Бојан Пајтић је истакаовишеструки значај телекомуникационе мреже која се успоставља на територијиВојводине за све грађане Војводине, за привредни, водопривредни иадминистративни развој.- Привредни значај огледа се у томе што се стварају услови да се комапнијеу Војводини повежу у јединствени привредни систем, стварају се услови дапредузећа управљају са различитим производним целинама у различитим деловимаВојводине кроз процес аутоматизације на брз и ефикасан начин. Административни  значај је у томе што ће врло брзо иједноставно моћи да се повежу месне заједнице, општине са покрајином ирепубликом. Биће могућ директан и непосредан приступ, како буџетима, тако идругим сервисима који се пружају на том и другим нивоима и могућност међусобногповезивања, што ће опет убрзати услуге које пружају различити нивои власти иомогућити да оне буду ефикасне и јефтиније. Водопривредни значај огледа се утоме што ће бити могуће да се брже и ефикасније управља системом одбране одпоплава. За грађане ова телекомуникациона мрежа значи бржи кабловски интернет,онакав какав имају у развијеним земљама Европе, а исто тако обезнеђује   много и за програме локалних кабловских телевизија. 
Генерални директор компаније СББ Драган Шолак је изјавио да је реч о првојфази изградње магистралног оптичке мреже која планира да повеже и све општинеи округе у Војводини и Србији. Она је пројектована за пренос дигиталне телевизијеи кабловског интернета, али и за друге, напредне телекомуникационесервисе.  Пуштање у рад новогмагистралног оптичког кабла је у складу са планом Покрајинске владе оуспостављању универзалног телекомуникационог сервиса на територији Војводине.Развој телекомуникационог система осетиће сви грађани Војводине, кроз боље иквалитетније услуге.
Директор ЈП "Вода Војводине" Бранислав Радановић је рекао да јеово предузеће изашло у сусрет СББ-у када је споразумом потписаним пре годинудана, уступило овој компанији земљиште поред канала за полагање оптичкихводова. "Водама Војводине" је, по речима Радановића, то значајно, јерће се преко те нове технологије ускоро сви водопривредни објекти - црпнестанице, уставе, преводнице, зграде, секције - повезати и имати практичнобесплатну везу, не само телефонску, него и интернет везу, која ће битизаштићена и доступна само "Водама Војводине". Тако ће бити обезбеђенадаљинска контрола,   управљање  и заштиту од високих водостаја.
Магистрална оптичка мрежа СББ-а пројектована је уз каналски мрежу уВојводини и у првој фази повезује Панчево, Зрењанин, Врбас, Вршац и Нови Сад,а њеним пуштањем у рад створени су технички услови за повезивање Војводинеса међународним телекомуникационим системом и куповину интернет сигнала насветском тржишту. Ова мрежа омогућава диструбуцију практичнонеограниченог броја ТВ програма у дигиталном квалитету, као и пренос великеколичине података у виду звука, слике, интернет сигнала и других података. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs