Одржан округли сто о војвођанској имовини

Нови Сад , 28. мај 2007.
-A A +AОдржан округли сто о војвођанској имовини.

Нови Сад , 28. мај 2007. .

Нови Сад, 28. мај - Председник Скупштине АПВојводине Бојан Костреш оценио је данас да је неопходно да Народна скупштина РепубликеСрбије што пре усвоји нови закон којим би се Војводини, али и локалнимсамоуправама, вратила сва имовина коју су поседовале и којом су управљале до1995. године.У Скупштини АП Војводине данасје одржан округли сто о војвођанској имовини, у оквиру серијала "Куда идеВојводина", на којем су учествовали експерти и стручњаци из области управљањаимовином територијалне аутономије и локалне самоуправе.Костреш је, у уводномизлагању, нагласио да Уставни закон предвиђа да закон о враћању имовинеВојводини и локалним самоуправама буде донет најкасније до 31. децембра 2008.године али да се не сме чекати до тог датума јер ће бити "прекасно".  "Закон мора битиусвојен што пре како би се извршила неопходна децентрализација државе без којеСрбија не може да очекује ни да се приближи европским интеграцијама",рекао је Костреш. Учесници округлог столанагласили су да је више него евидентно колико је Војводина изгубила усвајањемтакозваног "Шешељевог закона", односно Закона о средствима у својиниРепублике из 1995. године, којим је локалним самоуправама и покрајинама одузетоправо управљања имовином.
 
Стручњак за питања саобраћаја Герхард Бурбах рекао је да је путна мрежа Војводине, од губитка аутономије до данас, уништена изапуштена и додао да су путеви у веома лошем стању. Он је навео да су огромнештете претрпеле и железнице у Војводини, од тренутка када је 1990. године укинутаЖелезничко-транспортна организација "Нови Сад".
 
Саветник председника Скупштине АП Војводине Тодор Гајинов оценио је да је Србија и данас "невероватно централизована" држава и да ни писциновог устава нису имали слуха за децентрализацију.

Новинар Димитрије Боаров нагласио је да после реструктурирања државних предузећа у Србији Војводини неће остати много за управљање.
 Учесници округлог столаговорили су и о томе шта је све Војводина изгубила када јој је одузето право науправљање нафтном компанијом, телекомом, поштом, путевима, електропривредом идругим ресурсима. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКАСКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs