Одржана јавна расправа о етици у новинарству

Нови Сад , 24. мај 2007.
-A A +AОдржана јавна расправа о етици у новинарству.

Нови Сад , 24. мај 2007. .

Нови Сад, 24. мај - Проблем лоших медијау Србији не може се решавати само разговором о етици у новинарству већразговором о етици целокупног друштва, истакнуто је на јавној расправи о етициу новинарству. Расправу је организовао Фонд за развој непрофитног сектора АПВојводине, у оквиру вишедневне радионице за медије у Војводини. О етици у новинарствуговорили су директор Центра за професионализацију медија Стеван Никшић идиректор Грађанских иницијатива Миљенко Дерета. У расправи су учествовалиновинари из Србије и Војводине, а модератор расправе био је председникНезависног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић.- Србија је типичназемља у транзицији где можемо рећи да постоје «најгори» медији који не познајуелементарне етичке принципе, али постоје и најбољи медији који су у том смислуобразац - рекао је Стеван Никшић. - Квалитет медија не може се мерити само поодносу новинара према професији, већ је важно узети у обзир целокупан друштвениоквир.
Никшић је нагласио даје расправа о етици у новинарству веома значајна, јер је то расправа опрофесионализму, али и расправа о вредностима једног друштва, јер је немогућезамислити демократски уређено друштво ако се у свим његовим сегментима непоштују елементарни етички стандарди.
Према мишљењудиректора Грађанских иницијатива Миљенка Дерете у нашој земљи још увек непостоје јаке институције и јасно дефинисани закони који омогућавају поштовањеправа на слободу мисли и говора, право на приватност и право на информисање.Он је нагласио да ће Србија имати здрав медијски простор онда кадапрофесионализам буде примаран.
- На медијску слику унашој земљи утиче и сиромаштво. С једне стране то је лично сиромаштво новинараи потреба за преживљавањем, а са друге стране имамо много више медија негошто имамо квалификованих новинара који ће професионално радити свој посао-рекао је Дерета. 
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs