Представљен Национални програм за развој кластера у Србији

Нови Сад , 25. април 2007.
-A A +AПредстављен Национални програм за развој кластера у Србији.

Нови Сад , 25. април 2007. .

Нови Сад, 25. август - Покрајински секретаријат за привреду и Републичко министарство запривреду представили су Национални програм за развој кластера у Србији и Пројекатза подстицај развоја кластера у 2007. години.
Помоћник покрајинског секретара за привреду Милан Ћеран објаснио је да кластериоличавају модел успешног привредног развоја, што је подстакло ангажовање Извршногвећа АП Војводине. Повезивање предузећа у кластер, нагласио је Ћеран, омогућавамалим и средњим предузећима да се, на основу географских и гранскихособености, лакше пробију на домаће и страно тржиште. Секретаријат за привредује прошле године основао Тим за едукацију предузетника и привредних субјеката,који раде на развоју кластера у АП Војводини. За развој су додељена средстваиз буџета, а за сада постоје два регистрована кластера у Војводини: кластер«Јато» из Суботице и кластер «Мемос» из Инђије.Помоћник републичког министра за привреду Михаило Весовић је рекао да сеове године ради на конкретном развоју кластера у Србији као регионалнихорганизација. Весовић је рекао да је Влада Републике Србије, ове године, добиладонацију од Краљевине Норвешке вредну 500 хиљада евра, што је 80 одстовредности која ће бити уложена у развој кластера, а из буџета Републике Србијеје издвојено 100 хиљада евра, што је преосталих 20 одсто. Окупљање у кластереодвијаће се на основу јавног позива, објаснио је Весовић, уз обавештење да јеједан позив у току, а трајаће наредних 45 дана. Други јавни позив биће усептембру.  - Кластер треба да буде синергија измеђупредузећа и агенција, с тим да се у рад кластера укључују научно-истраживачкеустанове и Институти, који треба да дају смернице за економску оправданосткластера, као и за повезивање с предузећима - рекао је Весовић. - За сада уСрбији постоје четири кластерска удружења. Једно је у аутомобилскојиндустрији, затим у пољомеханичарској индустрији, а у кластер су повезани произвођачии продавци пластике и дрвно-прерађивачка производња и продаја. Наш циљ је да наоснову  Националне стратегије развојакластера, до 2010. године, оснујемо што више ових удружења, како би лакше,брже и ефикасније иступали на домаће и на инострана тржишта.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs