Конвенција ''Партнерство у развоју'' ЦРДА-Е програма

Нови Сад , 24. април 2007.
-A A +AКонвенција ''Партнерство у развоју'' ЦРДА-Е програма.

Нови Сад , 24. април 2007. .

Нови Сад, 24. април  -  Уорганизацији УСАИД - Америчке агенције за међународни развој и Извршног већаВојводине, у згради Скупштине Војводине одржана је конвенција под називом"Партнерство у развоју", на којој су презентовани резултати ЦРДА-Епрограма и њихова одрживост.На конвенцији су се окупилипредставници више од 100 локалних заједница и 26 градова Војводине и источнеСрбије - регија у којима се од јуна 2001. године реализује ЦРДА-Е програм, којесу поздравили директор ЦРДА-Е програма Рајан Гил, директор Мисије УСАИД уСрбији Кеит Сомонс и председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић.Програм ЦРДА-Е (ЦоммунитyРевитализацион тхроугх Демоцратиц Ацтион - Ецономy) представља програмекономског развоја и развоја грађанског друштва који покреће грађане да се личноангажују на унапређењу квалитета живота, подстиче економски развој у локалнимзаједницама и гради поверење између грађана и власти.Говорећи о најзначајнијимрезултатима,  директор ЦРДА- Е програмаРајан Гил изразио је уверење да ће овај "легат" наставити успешно сарадом у сарадњи са општинским ипокрајинским властима, као што је и функционисао скоро шест година. Директор Мисије УСАИД Кеит Симонс јеговорио да је пре шест година постојао изазов да се задовоље потребе грађана,али и да се оставе темељи за развој у будућности. Програм ЦРДА - Е је имаоциљ да изађе из великих градова, да се реализује у селима и мањим локалнимзаједницама, а новчани износи који су уложени у пројекте говоре о великојзаинтересованости локалног становништва и њиховој успешности. Такође, указујена одрживост ових пројеката након престанка ЦРДА-Е програма у лето ове године. Оње најавио да ће нова генерација програма ускоро бити започета.-  Циљеви УСАИД, ЦРДА-Е, АДФ ипокрајинске администрације су се поклапали. Заједно смо радили на пројектимаобнова школа, домова здравља, болница и у другим областима и постигли значајнерезултате. Један од њих је развој предузетничке климе, у којој су становницилокалних заједница схватили да имају право и да је на њима одговорност заразвој њихове средине - рекао је председник Извршног већа Војводине мр БојанПајтић и нагласио да се значај ових пројеката, поред инвестиционог аспекта,налази управо у њиховој едукативности.


Иначе, ЦРДА-Е програм подстакао је грађанско учешће, како би се постиглепозитивне друштвене и економске промене. Становници су на састанцима утврђивалиприоритете у својој заједници.  Овајпрограм помогао је заједницама у развијању дијалога  и сарадње са локалном самоуправом, као и упланирању и организовању иницијатива, кампања и пројеката. На почетку,предност је била дата грађевинским пројектима са видљивим резултатима који суза циљ имали да побољшају основне услуге и унапређење основнеинфраструктуре.  Развијањем програмаобухваћене су различите области деловања, па је тако реконструисано више од100 школа и 30 предшколских установа, изграђено или обновљено 20 игралишта испортских терена, реновирано 70 здравствених објеката, посебно сеоскихамбуланти, изведено 20 пројеката на путевима, шест на јавној расвети, 35пројеката на побољшању водовода и канализације, 20 на унапређењу комуналнихуслуга. Један број пројеката односио се на културне институције и културнеманифестације. Учесници и реализатори ЦРДА-Е програма посебно истичу пројекте упољопривреди, иза којих остају 90 удружења пољопривредника и, како кажу,федерација задруга (10 задружних савеза). А као круну својих активности истичу мрежу удружења домаће радиности, укојој углавном партиципирају жене са својим рукотворинама. Врадност више од 1000 реализованих пројеката износи 50 милиона америчкихдолара. Од тих пара, УСАИД је обезбедио 20 милиона долара, а 30 милиона долараобезбедили су учесници у пројектима и други партнери, међу њима и покрајинскоИзвршно веће.Након презентације резултата и одрживости пројеката из ЦРДА-Е програма,директор Фонда за развој Војводине Михајло Бркић, директор Покрајинског фондаза развој пољопривреде Јожеф Сабо и помоћник директора Фонда за капиталнаулагања Рајко Дангубић представили су активности војвођанских развојнихфондова и стратешки оквир развоја наше Покрајине.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs