Изјава председника ИВВ мр Бојана Пајтића поводом уклањања војвођанских симбола у Зрењанину

Зрењанин , 18. децембар 2006.
-A A +AИзјава председника ИВВ мр Бојана Пајтића поводом уклањања војвођанских симбола у Зрењанину.

Зрењанин , 18. децембар 2006. .

Нови Сад, 18. децембар - Председник Извршног већа Војводинемр Бојан Пајтић поводом уклањања симбола АП Војводине у Зрењанину дао јеследећу изјаву за јавност:
- Принудно веће у Зрењанину, које је поставила влада уоставци Војислава Коштунице, безочно је прекршило  нови Устав Србије. Уклонило је војвођанска обележја  из просторија општинске управе Зрењанина.Тако нецивилизацијски чин није забележен у скоријој историји савременогдемократског друштва, а посебно у Војводини. Све то нас подсећа  на мрачне странице наше историји, које сунам донеле толико зла и недаћа.
Нови Устав Србије гарантује Војводини право да има своја обележја и симболе и да сама одлучује какои када ће их користити. Значи, знамења Војводине су загарантована и утемељенау уставном систему наше земље.
Стога је свима јасно да су мотиви за овакво неразумнопонашање и овог пута искључиво  дневнополитичке природе. То је доказ да се Принудно веће, које је поставила Влада уоставци, бави искључиво питањима за која није надлежно. Уместо да настави дарешава животна проблеме  грађана иобезбеди сигурност у привредном успону Зрењанина, који је постао највећеградилиште у нашој земљи, они на нечастан начин покушавају да придобију јошкоји глас више уочи јануарских парламентарних избора и оспоравају војвођанскуаутономију. Овим чином Принудно веће најављује почетак уништавања свега штоје напредно и по чему је Војводина била позната и препознатљива не само унашој земљи, већ и прихваћена као равноправан партнер у многим регионима иземљама у Европи.
Стога најоштрије осуђујем овај чин Принудног већа уЗрењанину и захтевам од Коштуничине владе да поштује Устав Србије и што преврати војвођанске симболе у све институције и установе у Зрењанину.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs