Потписани уговори за коришћење средстава за рурални развој

Нови Сад , 14. децембар 2006.
-A A +AПотписани уговори за коришћење средстава за рурални развој.

Нови Сад , 14. децембар 2006. .

Нови Сад, 14. децембар - Покрајински секретар за пољопривреду Данијел Петровић потписао је уговоре са корисницима бесповратних, подстицајних средстава за рурални развој Војводине. Средства у износу од 171.500.000 динара намењена су за реализацију 300 развојних програма, у складу са Програмом руралног развоја АП Војводне, који је Покрајинска влада усвојила у априлу. Потписницима уговора честитао је председник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић, нагласивши да ће Извршно веће Војводине, и следећих година, наставити да помаже развој пољопривреде и села у Војводини.  - Наш пољопривредник данас има механизацију, стару од 25 до 30 година. Тако опремљен, не може да конкурише пољопривредницима у земљама у региону и свету. Онемогућен је јер није довољно подржан од државе, није субвенциониран као што су субвенционирани пољопривредници у свету, нема довољно средстава ни за основно ђубрење земљишта, а камоли да прехрани оно што је посадио. Због тога, Покрајинска влада настоји да - директно, кроз буџет - помогне војвођанском сељаку. Зато смо се борили да се нашем сељаку исплати пет хиљада динара по хектару, а борићемо се да и наш паор добије субвенције за сваку културу коју посеје - рекао је мр Бојан Пајтић.
Мр Пајтић је најавио да ће, из новооснованог Фонда за капитална улагања АП Војводине, у наредних пет година, свако село добити водовод и канализацију, сви путеви биће поправљени, а биће изграђени насипи поред река.
- Важно је да се исправе неправде, настале након усвајања Закона о пољопривредном земљишту. Тражили смо да земљиште за закуп прво буде понуђено сељацима из најближих места, а ако нема заинтересованих, онда га могу користити и други - подсетио је мр Бојан Пајтић.
Покрајински секретар за пољопривреду Данијел Петровић изразио је задовољство што су, први пут, из покрајинског буџета, издвојена бесповратна средства за развој пољопривредне производње и унапређење животног стандарда у војвођанским селима. Петровић је објаснио да је Програмом руралног развоја АП Војводине обухваћено шест саставних програма значајних за унапређење војвођанских села. То су програми едукације, који имају за циљ да се помогне младим фармерима да унапреде производњу; затим програми унпаређења пољопривредне производње кроз помоћ за куповину пакерица, директне инвестиције за доградњу и изградњу стаја, складишних простора, силоса, хладњача. Подржани су и програми нових иновација и патената у пољопривреди, производња у расадницима, програми за изградњу инфраструктуре у селима, као и програми за развој руралног и етно туризма, заштиту животне средине, за производњу алтернативне енергије и органски здраве хране.
- Настојимо да се Војводина равномерно развија, да се побољша квалитет живота и стандард у селима, да се отворе нова радна места, како би млади људи имали перспективу за живот на селу - рекао је Петровић. - У наредној години, биће формирани развојни тимови у руралним срединама, да помогну да се унапреди квалитет пројеката са којима ће заинтересовани конкурисати за добијање средстава из развојних фондова.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs