Потписани уговори за коришћење средстава за рурални развој

Нови Сад , 14. децембар 2006.
-A A +AПотписани уговори за коришћење средстава за рурални развој.

Нови Сад , 14. децембар 2006. .

Нови Сад, 14. децембар - Покрајински секретар за пољопривреду Данијел Петровић потписао је уговоре са корисницима бесповратних, подстицајних средстава за рурални развој Војводине. Средства у износу од 171.500.000 динара намењена су за реализацију 300 развојних програма, у складу са Програмом руралног развоја АП Војводне, који је Покрајинска влада усвојила у априлу. Потписницима уговора честитао је председник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић, нагласивши да ће Извршно веће Војводине, и следећих година, наставити да помаже развој пољопривреде и села у Војводини.  - Наш пољопривредник данас има механизацију, стару од 25 до 30 година. Тако опремљен, не може да конкурише пољопривредницима у земљама у региону и свету. Онемогућен је јер није довољно подржан од државе, није субвенциониран као што су субвенционирани пољопривредници у свету, нема довољно средстава ни за основно ђубрење земљишта, а камоли да прехрани оно што је посадио. Због тога, Покрајинска влада настоји да - директно, кроз буџет - помогне војвођанском сељаку. Зато смо се борили да се нашем сељаку исплати пет хиљада динара по хектару, а борићемо се да и наш паор добије субвенције за сваку културу коју посеје - рекао је мр Бојан Пајтић.
Мр Пајтић је најавио да ће, из новооснованог Фонда за капитална улагања АП Војводине, у наредних пет година, свако село добити водовод и канализацију, сви путеви биће поправљени, а биће изграђени насипи поред река.
- Важно је да се исправе неправде, настале након усвајања Закона о пољопривредном земљишту. Тражили смо да земљиште за закуп прво буде понуђено сељацима из најближих места, а ако нема заинтересованих, онда га могу користити и други - подсетио је мр Бојан Пајтић.
Покрајински секретар за пољопривреду Данијел Петровић изразио је задовољство што су, први пут, из покрајинског буџета, издвојена бесповратна средства за развој пољопривредне производње и унапређење животног стандарда у војвођанским селима. Петровић је објаснио да је Програмом руралног развоја АП Војводине обухваћено шест саставних програма значајних за унапређење војвођанских села. То су програми едукације, који имају за циљ да се помогне младим фармерима да унапреде производњу; затим програми унпаређења пољопривредне производње кроз помоћ за куповину пакерица, директне инвестиције за доградњу и изградњу стаја, складишних простора, силоса, хладњача. Подржани су и програми нових иновација и патената у пољопривреди, производња у расадницима, програми за изградњу инфраструктуре у селима, као и програми за развој руралног и етно туризма, заштиту животне средине, за производњу алтернативне енергије и органски здраве хране.
- Настојимо да се Војводина равномерно развија, да се побољша квалитет живота и стандард у селима, да се отворе нова радна места, како би млади људи имали перспективу за живот на селу - рекао је Петровић. - У наредној години, биће формирани развојни тимови у руралним срединама, да помогну да се унапреди квалитет пројеката са којима ће заинтересовани конкурисати за добијање средстава из развојних фондова.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs