Састанак председника ИВВ-а мр Бојана Пајтића са председницима националних савета

Нови Сад , 05. децембар 2006.
-A A +AСастанак председника ИВВ-а мр Бојана Пајтића са председницима националних савета.

Нови Сад , 05. децембар 2006. .

Нови Сад, 5. децембар - Конститутивни састанак Покрајинскогсавета за националне мањине биће одржан у наредне две недеље - договорено јена данашњем, редовном састанку председника Извршног већа АП Војводине мрБојана Пајтића са делегацијом националних савета националних заједница, коју јепредводила координаторка националних савета Ана Маканова Томанова.
Сарадња између Покрајинске владе и националних савета изВојводине - која је до сада остваривана на редовним месечним састанцима и крозпартнерски рад о свим питањима која се односе на мањинска права - кроз радПокрајинског савета за националне мањине, биће институционализована иподигнута на виши ниво.

На данашњем састанку договорено је да се убрза рад наизради стратегије посвећене положају и правима националних мањина у Војводини,како би се сачинио модел и програмирале активности за решавање финансирањарада националних савета и суфинансирања активности из области културе,образовања, информисања и службене употребе језика и писама.
На састанку су учествовали покрајински секретар заинформације Милорад Ђурић, покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић,помоћници покрајинског секретара за образовање и културу Роберт Колар иСветлана Вујовић, помоћник покрајинског секретара за прописе, управу инационалне мањине Јанош Орос и представници националних савета Мађара,Словака, Румуна, Русина, Украјинаца, Буњеваца, Хрвата и Македонаца.

Договорено је да се одрже посебни радни састанци са ресорнимпокрајинским секретарима, посвећени издавању часописа за децу на језициманационалних мањина и издаваштву, како би се, у сарадњи са националнимсаветима, утврдила системска решења. Национални савети ће заједничкиприпремити и, преко Покрајинског секретаријата за образовање и културу,упутити Министарству просвете предлог за обезбеђивање наставе матерњег језикаса елементима националне културе.
Било је речи о реализацији раније договорених акцијаза боље функционисање позоришта на језицима националних мањина, о проблемимаса коришћењем пословних просторија од стране НИУ "Хлас људу" и"Руске слово", о проблему Учитељског факултета у Вршцу, као и озахтеву да македонски језик и писмо буду у службеној употреби у општиниПанчево.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs