Председник Извршног већа мр Бојан Пајтић пустио у рад лифтове намењене особама са инвалидитетом

Нови Сад , 04. децембар 2006.
-A A +AПредседник Извршног већа мр Бојан Пајтић пустио у рад лифтове намењене особама са инвалидитетом.

Нови Сад , 04. децембар 2006. .

Нови Сад, 4. децембар - Поводом међународног Дана инвалида,председник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић пустио је у рад лифтове, намењенеособама са инвалидитетом, у згради Извршног већа Војводине. Након што суотклоњене степенишне баријере, инвалидима, пре свега у колицима, олакшано једа уђу и да се крећу кроз зграду Извршног већа.
- То није само гест наше добре воље, јер је наша обавеза даинвалидима омогућимо улазак у просторије државних органа на достојанственначин. То је један од услова да несметано остварују своја права. Лифтови уБановини једини су у Војводини, и једини су у објектима државних органа уСрбији. Потребан је само мали напор да се лифтови уграде и у зграде другихустанова. Наши лифтови треба да послуже као пример и другим државним и органималокалних самоуправа - рекао је председник мр Пајтић у разговору сапредставницима инвалидских организација у Војводини.Уградња покретних платформи за инвалидска колица, најновијаје потврда тесне сарадње Покрајинске владе са инвалидским удружењима иинвалидским покретом, која је установљена у актуелном мандату, што јеконстатовано у разговору који је уследио након пуштања у рад лифтова.Представници инвалидских организација су истакли да овакви пројекти доприноседа особе са инвалидитетом не изгубе веру у будућност.
Од Извршног већа Војводине, представници инвалидскихорганизација  очекују да се средства изпокрајинског буџета у наредном периоду издвајају и за обарање ивичњака унасељеним местима у Војводини и за уклањање других архитектонских баријера,које онемогућавају кретање инвалида. Они, такође, очекују да инвалиди имајупредност код запошљавања, да се оболелим од мултипле склерозе олакша бањсколечење и рехабилитација, да се скрате процедуре за добијање помагала, да се донесезакон о трансплантацији органа, који ће много значити дијализиранимболесницима, те да се обезбеди титловање ТВ-емисија играног и драмскогпрограма на српском језику.
Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић јеистакао да ће Покрајинска влада и убудуће водити пројекте у којима ће секористити креативни потенцијали суграђана са инвалидитетом, а да ће њиховаудружења и покрети бити активни партнери у уређењу свих области од значаја заравноправно и активно укључење инвалида у друштво.
Покретне платформе за инвалидска колица у згради Извршногвећа уградила је "Победа - Зара" из Петроварадина, предузеће којеиначе запошљава инвалиде. Како такве лифтове до сада није правио ниједанпроизвођач у Србији, "Победа - Зара" је развила и произвела сопственимодел, у складу са нормативима заштите на раду и актуелним правилницима.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs