Покрајински секретар за образовање и културу проф. др Золтан Јегеш посетио Бачки Петровац

, 24. новембар 2006.
-A A +AПокрајински секретар за образовање и културу проф. др Золтан Јегеш посетио Бачки Петровац.

, 24. новембар 2006. .

Бачки Петровац, 24. новембра - Покрајински секретар за образовање и културу проф. др Золтан Јегеш посетио је Бачки Петровац, где је разговарао са председником Општине Јаном Сабом о досадашњој сарадњи Покрајинске владе и општине, као и о организацији и финансирању будућих културних и других активности у Бачком Петровцу. Золтан Јегеш је обишао Гимназију "Јан Колар" са домом ученика, као и основну школу "Јан Чајак".

 
 Са директорима школа разговарао је о резултатима рада ученика, о проблемима и потребама ових образовних институција. Посета Бачком Петровцу обухватила је и обилазак Словачког војвођанског позоришта, које је на овогодишњем такмичењу у Техерану заузело прво место.Констатовано је да је сарадња Извршног већа АП Војводине и Општине Бачки Петровац добра, те да ће Покрајинска влада и надаље подржавати напоре које општина, центар културе војвођанских Словака, чини на очувању и неговању идентитета националне заједнице.
    Покрајински секретаријат за образовање и културу је до сада уложио значајна средства у школство и институције културе у овој општини, а како је наглашено, чине се значајни напори да се у Бачком Петровцу отворе два истурена одељења Универзитета у Братислави, како би што већи број студената из ове општине могао да настави студије код куће, чиме би било обезбеђено да млади људи што мање напуштају нашу земљу.
Говорећи о образовању представника националних заједница на матерњем језику, проф. др Золтан Јегеш је истакао да би са Министарством образовања и спорта требало разговарати о потреби прилагођавања наставног плана за српски језик ученицима - представницима националних заједница, ради што бољег и комплетнијег усвајања српског језика. Било је речи и о потреби да се сачини дугорочна стратегија вишег и високог образовања у Војводини, прилагођена свим народима који живе у покрајини, а која би, у складу са потребама модерног друштва, допринела привредном и културном развитку.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs