Неопходно створити услове за равномеран регионални развој Покрајине

Нови Сад , 23. октобар 2006.
-A A +AНеопходно створити услове за равномеран регионални развој Покрајине.

Нови Сад , 23. октобар 2006. .

Нови Сад, 20. октобар - На конференцији за новинаре у Извршном већу Војводине, покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић упознао је јавност са алармантним подацима о неуједначеном регионалном развоју Покрајине, који указују на потребу вођења дугорочне инвестиционе политике како би се постојеће разлике ублажиле Кад се саберу буџети у 38 општина, у којима живи више од половине становника Војводине, њихов укупан износ приближно је велик као буџет Града у коме живи 15 одсто становника. Са каквим проблемима су суочене наше општине најсликовитије говори и следећи податак. Наиме, буџети у чак 31 општини, у којима живи 35 одсто становника, појединачно су били испод 200 милиона динара, а у чак 19 општина, у којима живи нешто више становника него у Новом Саду (15,65 одсто становника Покрајине) располагали су са средствима мањим од 100 милиона динара - навео је Ђукић.
Према његовим речима, велика већина општина у покрајини није могла, нити ће моћи да издвоји потребна средства за озбиљнија капитална улагања. Ту се, пре свега, мисли на одржавање и развој локалне инфраструктуре, која је у њиховој искључивој надлежности - водовода, канализација, грејања, локалних путева, тротоара, на изградњу и одржавање депонија, затим на домове здравља, реконструкцију основних школа, адекватније одржавање отворене каналске мреже.... Фискално сиромашне општине, које су у већини у Војводини, колико год да смање расходе за рад администрације, не могу саме да обезбеде средства за иоле значајнија капитална улагања. - У Извршном већу знамо за те проблеме. Нажалост, при постојећим надлежностима и уз постојећа средства, нисмо могли да издвојимо значајнија средства за капиталне инвестиције у покрајини. До сада су се та средства, на годишњем нивоу, кретала у распону између 2,5 до 3 милијарде динара (односно између 30 до 36 милиона евра), што је било далеко испод исказаних потреба. Разлог за овакво стање, најчешће је недостатак финансијског подстрека неопходног за привлачење инвестиција. Управо у томе се и огледа улога Покрајине у новом Уставу - објаснио је секретар Ђукић.
Са садашњим износом у покрајинском буџету од око три милијарде динара за инвестиције, не могу да се исправе "неправде" са којима су суочени грађани већине мањих општина у Војводини. И због тога, од изузетне је важности да грађани Војводине на референдуму дају свој глас за предложени Устав, јер пружа основ за далеко већа капитална улагања - апеловао је мр Ђукић, процењујући да би у идућој години ова улагања износила најмање 17-18 милијарди динара.  
У складу са приоритетима, највише средстава ће бити уложено у саобраћајну и комуналну инфраструктуру, за друштвену бригу о деци, социјалну и здравствену заштиту. Говорећи сликовито, то је 1.500 километара путева, или 1.800 километара сеоске канализације, или 180 нових домова здравља, или 900 обданишта. Доношењем Устава коначно ће велика количина новца моћи да се, из буџета Покрајине, усмери и у здравство, просвету, културу. Ђукић је нагласио да се са таквим средствима, у наредних пет година - без обзира на политичку опцију, која ће бити на власти у Републици - може изменити лик Војводине, да би се по инфраструктурној опремљености приближили европским стандардима, којима тежимо.
- Усвајање новог устава зато је први корак у враћању надлежности АП Војводини. Али, ми се не понашамо као коцкари, који "иду" на све или ништа. Опредељујући се између три и 18 милијарди динара годишње, које би биле уложене у развој, бирамо 18 милијадри и настављамо активности на реализацији Платформе Извршног већа Војводине о положају Покрајине у Уставу Србије - нагласио је покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић.
Он је јавност обавестио да је већ покренут поступак за оснивање Фонда за капиталне инвестиције у Покрајини, а наредне седмице одржаће се састанак покрајинског премијера са председницима локалних самоуправа у Војводини, на коме ће се прецизирати за које намене и на који начин ће се нова буџетска средства дистрибуирати по општинама. Припремљен је образац, који ће бити попуњаван у општинама, тако да се већ у јануару 2007. године, планира расписивање 100 великих тендера, како би радови могли да почну на пролеће.
Покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић обавестио је новинаре да Извршно веће Војводине поштује договор са републичком Владом и да је јутрос на рачун Министарства пољопривреде и водопривреде уплаћено 150 милиона динара за субвенције пољопривредним произвођачима у износу од пет хиљада динара по хекатру обрадиве површине. За окончање овог посла, сада је искључиво одговорно ресорно републичко министарство, нагласио је Ђукић.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs