мр Бојан Пајтић учествовао на међународној конференцији

Нови Сад , 13. октобар 2006.
-A A +Aмр Бојан Пајтић учествовао на међународној конференцији.

Нови Сад , 13. октобар 2006. .

Брисел/Нови Сад, 11. октобар - "Војводина као најразвијенији део земље данас је покретачка снага европских интеграција у Србији. Новим уставним решењима, која ће се пред грађанима наћи на референдуму крајем октобра, предложено је значајно јачање позиције Аутономне Покрајине Војводине. Усвајањем новог Устава Војводина би добила већу економску аутономију. Тиме би се створиле могућности за вишеструко повећање развојних и инвестиционих улагања, као и за међуграничну сарадњу, што је један од наших приоритета и стратешких интереса. Нови Устав нам даје и више могућности да директно учествујемо у програмима суседске сарадње, као и у коришћењу средстава из предприступних фондова Европске уније" - рекао је председник Извршног већа мр Бојан Пајтић на међународној конференцији под називом ,, Дунав -главни пут Европе,, која се одржава у БриселуПредседник Пајтић истакао је и досадашња војвођанска искуства у регионалној сарадњи у оквиру Еврорегије Дунав - Криш- Морис - Тиса, о суседским програмима са Мађарском и Румунијом, о ИНТЕРЕГ програмима у оквиру европског региона Алпе-Адриа и пројекту "Матриоска" у којем Војводина као једини представник Србије сарађује са многим европским регионима.
На овој конференцији подунавских земаља у Бриселу, коју је организовала немачка покрајина Баден Виртемберг учествују представници Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Украјине, Хрватске, Молдавије, Бугарске, Румуније и Србије и АП Војводине, који су представили своје привредне и културне потенцијале на посебним штандовима.
У војвођанској делегацији су и потпредседник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши, покрајински секретар за привреду Синиша Лазић, директор војвођанске Канцеларије за европске интеграције Предраг Новиков и саветник председника за међународне односе др Дејан Јанча.
По завршетку сусрета са делегацијама представника подунавских земаља, председник ИВВ мр Бојан Пајтић је дао следећу изјаву за јавност:
- У разговорима са делегацијама подунавских земаља разговарали смо о могућностима туристичке, привредне, културне и еколошке сарадње, о заједничким пројектима који треба да буду финансирани из европских фондова, као и о пројектима који кроз ИП фондове треба да буду реализовани у сарадњи са Хрватском, Босном и Херцеговином и другим суседним регионима. Нама се као покрајини кроз ову сарадњу отварају она врата која не бисмо могли да отворимо због непостојања формалног статуса Србије као кандидата за ЕУ, али чињеница је да Војводина кроз своју интензивну активност помаже да партнерски остваримо оно што је у заједничком интересу свих европских регија. Моја идеја да би регије уз Дунав требале у будућности, са обзиром на велики број заједничких интереса, буду коституисане у неку врсту еврорегиона наишла је на пажњу и ја очекујем да ће се у наредним месецима о тој идеји озбиљно размишљати на нивоу подунавских земаља. (НАПОМЕНА:)
видео снимак из Брисела можете преузети од Фонета
аудио снимак изјаве можете преузети овде:
хттп://www.војводина.ср.гов.yу/аудио/11102006_Пајтиц_Брисел.мп3

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs