Подићи значај Сенћанске битке и подводних археолошких истраживања

Нови Сад , 20. август 2013.
-A A +AПодићи значај Сенћанске битке и подводних археолошких истраживања.

Нови Сад , 20. август 2013. .

Поводом завршетка летњег кампа археолошког истраживања Подводних истраживача Војводине (14-18.август) на локацији Сенћанске битке уз Тису, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је посетио општину Сента. Овом приликом, потпредседник Грујић је разговарао са организаторима подводног археолошког истраживања и сусрео са челницима сенћанске општине.

Током разговора са истраживачима др Рикором Лáсзлóм и Хабрамом Гyöргy, као и са градоначелником Сенте Цеглéди Рудолфом, ресорни секретар је указао на значај археолошких истраживања реке Тисе и проналажење експоната из Сенаћанске битке, те указао на чињеницу да је овај пројекат од изузетног значаја не само за Војводину,већ и шире. Топовска ђулад, мамузе, ножеви, ханџар, део коњске опреме и муниција само су део археолошких проналазака које су истраживачи пронашли у муљу и талогу реке Тисе, где су се налазили преко три века.

„Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање знатним средствима помаже очување културног наслеђа, као и негову заштиту, те велику пажњу посвећује значајним историјским датумима", рекао је Славиша Грујић. Како је још подсетио, „11.септембар 1697.године је подједнако значајан датум на историјској мапи како Војводине и Србије, тако и Европе, јер се захваљујући победи аустријског војсковође Еугена Савојског над султаном Мустафом ИИ, променила и граница Аустроугарског царства. Све ове чињенице јесу разлог да у наредним годинама, у складу са могућностима Секретаријат подржи и изградњу спомен обележја крај Тисе, и обележавање годишњице Сенћанске битке", рекао приликом посете Сенти секретар Грујић.

Истраживачи су објаснили да се ради о великом подухвату, јер је Тиса мутна и брза река, а кратак рок од неколико дана је убрзао рад на археолошком истраживању и остварени резултати су више него добри. Експонати ће бити изложени у музеју у Сенти,а даље истраживање ће се наставити у складу са могућностима.

Градоначелник Сенте Цеглéди Рудолф је навео да би било добро упознати ширу јавност са Подводним истраживачима Војводине, који су јединствени на овом подручју. Захваљујући ентузијазму и енергији младих људи, пронађени су јединствени археолошки предмети из сенћанске битке, који само потврђују чињеницу о великом историјском догађају, који се одиграо на овом простору и стога је посебно важно указати на његов значај.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs