Од вечерас почиње Интернационални филмски фестивал "Cinema City" у Новом Саду

Нови Сад , 26. август 2013.
-A A +AОд вечерас почиње Интернационални филмски фестивал "Cinema City" у Новом Саду.

Нови Сад , 26. август 2013. .

Поводом Интернационалног филмског фестивала "Cinema City", који ће се од вечерас, 26. августа до 1. септембра, одржати у Новом Саду, данас је у биоскопу Арене цинеплеx одржана конференција за новинаре, на којој је представљен детаљан програм фестивала. Како је речено, током наредних седам дана Нови Сад ће постати град-фестивал са богатим филмским, музичким и академским програмима, где ће се представити селекције домаће и стране филмске продукције. Више од 130 филмова биће приказано у осам унутрашњих локација, док ће се филмови приказивати и на два отворена простора.
У име Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање о значају овог филмског фестивала говорио је потпредседник и покрајински секретар Славиша Грујић.
"Сасвим је логично да Влада АП Војводине препозна значај интеранционалног филмског фестивала, који се шесту годину за редом одржава у Новом Саду. Било би добро да се у наредним годинама одржава и у неком другом војвођанском граду те да се, на тај начин, максимално подржава филмско стваралаштво као део културе. Као и сваки сегмент културе, тако је и овај захватила општа економска криза, која се још увек не препознаје на филмском платну и то је добро јер говори да смо ипак на добром путу неговања квалитетних и добрих филмова. У складу са својим могућностима, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање наставиће да подржава домаћу продукцију, као и да отвара могућности за сарадњу са другим регијама. Посебно бих истакао значај укључивања младих редитеља и режисера у радионице и програме филмског фестивала, као и промоцију филмских акадамија, као што су академије у Прагу, Москви и Италији", рекао је Славиша Грујић.
Директор Фестивала Милош Игњатовић се захвалио на подршци Влади АП Војводине и другим покровитељима, нагласивши да ове године Град Нови Сад није имао слуха да подржи Фестивал, осим да им технички помогне у уступању отвореног простора за емитовање филмова на платоу код Скупштине АП Војводине и у Дунавском парку. Ове године, у селекцији 130 филмова, фокус је стављен на домаћу продукцију - у оквиру националне класе биће одржане пројекције 12 најбољих остварења. Посебно ће се приказивати и омаж филмова нашег редитеља Желимира Жилника са његових 18 филмова, од најранијих филмских остварења до данас.
О програму Фестивала и његовим детаљима говорили су и Ивана Тодоровић-Војводић, координаторка пројекта Film it Loud и Fresh Danube Films, Петар Протић, селектор Cinema City Shorts и Милан Стојановић, координатор пројекта за младе филмске уметнике „Cinema Youth".


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs