У Музеју Војводине отворена изложба „Миграције у Подунављу", насељавање Немаца у 18. веку

Нови Сад , 30. август 2013.
-A A +AУ Музеју Војводине отворена изложба „Миграције у Подунављу", насељавање Немаца у 18. веку.

Нови Сад , 30. август 2013. .

Године 1712. су се први немачки исељеници одважили да пођу на пут низ Дунав у нову будућност. Иако су долазили из различитих регија, сви су називани „Швабама“, без обзира на то одакле су потицали. Последице насељавања у југоисточној Европи, чији трагови су до дан данас видљиви, предочени су на изложби „Миграције у Подунављу", насељавање Немаца у 18. веку, која је синоћ свечано отворена у Музеју Војводине.
У присуству представника амбасаде Немачке у Републици Србији, Удужења „Герхард“ из Сомбора, представника Гете института из Београда, изложбу је званично отворио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.
Поздрављајући домаћине и госте изложбе, ресорни секретар је рекао: “Кажу да се у Војводину долази својом вољом, а одлази ко мора. Не знам да ли је из ње ико отишао зато што хоће, јер овде се живот одвија у миру, толеранцији, поштовању различитости, како у нека давна времена, тако и данас. Војводина је место вишевековних миграција и сеоба, народи су походили из свих крајева Европе и скоро сви су ту и остали. Немци су били део те миграције у 18. веку, када је један велики број њих дошао у Бачку, Банат и Срем и са собом донео своје обичаје, навике, марљивост и дисциплину. Као такви, оставили су снажан печат на културу и привреду Војводине. Нажалост, добри дани и заједнички живот у једном трену се завшио и они су морали одавде да оду, због чега ће у нашој историји остати једна празнина, један траг о њима, један губитак који се трајно осећа. Зато данашња изложба јесте посвећена њиховом животу овде и то је начин да се успостави заједничка равнотежа и пронађе она толеранција, која многе враћа у наше просторе, у нашу Војводину“, рекао је на отварању изложбе секретар Грујић.
Директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер захвалила се на подршци Влади АП Војводине и Одбору за културу Европске уније, нагласивши да је ова изложба настала сарадњом Музеја Војводине и Централног музеја подунавских Шваба у Улму. Сама поставка приказује почетке насељевања Немаца почетком 18. века на простору тадашње Хабсбуршке монархије дуж Дунава.
У име Централног музеја подунавских Шваба из Улма присутне је поздравио директор Кристијан Глас, који је објаснио да је ово седма станица дуж Дунава, где је поставка изложена. Миграције Шваба пре 300 година измениле су цео регион, јер су обичаји, навике, култура коју колонисти носе са собом утицали и на нове технике обраде земље и на појаву неких нових заната. Зато је тада и створена изрека да колонисте у првом колену чека смрт, друго колено може да се нада, док треће већ има за хлеб. Неки историјски подаци казују да је од Будимпеште на југ кренуло око 400.000 Шваба, који су се раселили дуж територије данашње Војводине, што није мали број људи.
Испред Националног савета немачке националне заједнице обратио се Миодраг Дедео Михаиловић, прецизирајући да су њихови преци долазећи у ове крајеве наишли на мочваре и уз њих морали да преживе, те их је мука натерала да их пресушују, земљу да обрађују, куће чврсто да зидају и зато је и настала метафора преношена генерацијама о стицању и иметку.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs