Јешић апеловао да се поново размисли о предуговору са Ал Дахром

Нови Сад , 30. август 2013.
-A A +AЈешић апеловао да се поново размисли о предуговору са Ал Дахром.

Нови Сад , 30. август 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић упутио је допис првом потпредседнику Владе Републике Србије Александру Вучићу и заменику председника Комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима Млађану Динкићу, у коме их је замолио да још једном размисле о предуговору који се односи на инвестиције Ал Дахре у војвођанским предузећима.

"Мислимо да то није добар начин како треба да се разреше проблеми предузећа која су у контролисаном стечају. На тај начин се крши неколико закона, постоје економски, правни и развојни разлози зашто то не треба урадити тако", рекао је Јешић.

У писму упућеном Вучићу и Динкићу, Јешић је образложио зашто Влада Војводине и пољопривредни произвођачи на територији АП Војводине мисле да то земљиште ипак треба да се стави на лицитацију, како би се омогућило и пореским обвезницима ове земље, пре свега, ратарима који су озбиљни произвођачи, да могу да купе то земљиште, затим да цена не сме бити дефинисана јер је очигледно много већа од назначене у предуговору, те да је закуп од 250 евра по хектару који је предвиђен за Ал Дахру - премали и да и то треба да иде на тржиште како би се омогућило и нашим пољопривредним произвођчима да лицитирају за земљиште.

"У противном, око 800 људи који сада раде у тим фирмама ће остати без посла. У тим месним заједницама и општинама у којима пољопривредни произвођачи не буду могли доћи до земљишта, дефинитивно ће доћи до изумирања тих места, јер људи неће имати чиме да се баве. У њима не постоји индустрија, тамо је пољопривреда једина привредна грана", изјавио је Јешић.

Влада Војводине подржава и сама ради на привлачењу страних инвестиција, истакао је Горан Јешић, али и поновио апел републичким функционерима који учествују у преговорима да то раде тако да Ал Дахру и неке друге инвеститоре привуку тамо где постоје монополи, пре свега у прерађивачку индустрију млека, меса и складишне капацитете, где се, како је рекао Јешић, пољопривредни произвођачи просто уцењују са ценама, где имамо прескупе производе на српском тржишту, а мале откупне цене. "Ту нама треба инвестиција, а не у примарној производњи, где постоји велико интересовање пољопривредних произвођача да купе земљиште и да га обрађују". Позвао је да поново разговарају са инвеститорима из Ал Дахре да се укључе у секундарну прерађивачку индустрију, где је неопходна конкуренција, пре свега, великим монополистима на српском тржишту меса и млека.

У вези са новим технологијама које се најављују, Јешић је рекао да њих нема у примарној ратарској производњи, поготову у производњи луцерке и сточне хране, тако да тај аргумент не може бити преовлађујући.

"Затим, Ал Дахра треба да уступи финансијска средства за наводњавање. То је прихватљиво, само треба имати довољно пројеката за то. Нажалост, у овом тренутку једино "Воде Војводине" то имају и један мали број пројеката у Србији ће бити реализован. Али, исто тако постоји и кредит Светске банке, где није повучен ни динар у протеклих неколико година, који је јефтинији него Ал Дахрин. Све озбиљне земље у свету узимају кредите за наводњавање од Светске банке, а не од других земаља", рекао је Јешић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs