Додељена средства за побољшање услова живота у 10 војвођанских општина

Нови Сад , 30. август 2013.
-A A +AДодељена средства за побољшање услова живота у 10 војвођанских општина.

Нови Сад , 30. август 2013. .

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић потписао је уговоре са представнцима 10 војвођанских општина које су добиле бесповратна средства на основу три конкурса овог Секретаријата.

Конкурси представљају значајну компоненту руралног развоја, јер, према Јешићевим речима, елементарна инфраструктура, као су исправни водоводи, канализациона мрежа, пречистачи и "ниски напон" омогућавају да људи у Војводини квалитетније живе. Поред тога, важно је да свака општина има инфраструктуру која може да привуче и инвестиције.

На конкурс за локалне самоуправе за суфинансирање израде техничке документације за обезбеђивање воде за наводњавење пољопривредних култура, од осам пријављених, пет је испунило услове, тако да ће од планираних 24 милиона динара, 7,5 милиона бити утрошено за ову намену у општинама Жабаљ, Алибунар, Сента, Житиште и Ириг.

Од планираних 200 милиона динара, данас је додељено нешто више од 12 милиона Беочину, Новом Кнежевцу и Шиду, за суфинансирање израде пројектно-техничке документације и за изградњу и реконструкцију водних објеката у јавној својини. На овај конкурс је пристигло 109 пријава, међутим, само три су испуњавале конкурсни задатак.
На конкурс за суфинансирање израде пројектно-техничке документације и изградње и реконструкције објеката фекалне канализације стигле су 74 пријаве, али само две комплетне: из Бачког Петровца и Пландишта, тако да је од планираних 95 милиона динара додељено само 4,5 милиона динара овим општинама.

"Покрајински секретаријат за пољопривреду у својим конкусрима примењује процедуре које се примењују у ЕУ. Није само циљ да се средства доделе, него да се општине, месне заједнице и јавна предуизећа науче да аплицирају. Зато је и настао проблем да велик број општине који се јавио на конкурс није добио средства", рекао је Горан Јешић. С обзиром на велик број непотпуних пријава и обавезну прецизност приликом одлучивања о додели финансијских средстава, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство стога је поново расписао конкурс за ова средства. Конкурс је трајао од 14. до 28. августа и у том периоду су стигле 72 пријаве.

Након потписивања уговора о додели средстава, Горан Јешић је најавио да ће у октобру одржати састанак са представницима свих 45 општина у Војводини, на коме ће представити кредитне линије Покрајинског секретаријата за пољопривреду у наредној години, како би локалне самоуправе могле да планирају своје буџете и пројекте.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs