Одржан округли сто о безбедности рада и здравља на раду

Нови Сад , 30. август 2013.
-A A +AОдржан округли сто о безбедности рада и здравља на раду.

Нови Сад , 30. август 2013. .

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у сарадњи са Управом за безбедност и здравље на раду Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, организовао је данас округли сто на тему ,,Актуелно стање у области безбедности и здравља на раду у Републици Србији".
На скупу су разматрани Стратегија о безбедности и здрављу на раду за период од 2013. до 2017. године и измене и допуне Закона о безбедности рада и здравља на раду.
Учеснике скупа поздравио је покрајински секретар за привреду, запошљавење и равноправност полова Мирослав Васин који је изразо задовољство што се овако значајан скуп одржава у Војводини, која иначе нема директне надлежности у области безбедности и заштите здравља на раду, и изразио наду да је ово почетак свеобухватне сарадње на изради стратегије и интенција да коментари и реч стручњака буду одлучујући у изради тог важног документа.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије Вера Божић-Трефалт истакла је да када се говори о стању безбедности и здравља на раду у Србији, постоје два битна сегмента. "Један сегмент је законодавни и ту смо завршили процес транспоновања директиве Европске уније у наше законе", навела је Вера Божић-Трефалт. Она је додала да ће се у постојећем Закону о безбедности рада и здравља на раду дорадити постојеће одредбе, али биће уведене и нове, које се пре свега тичу појачаног праћења здравственог стања запослених, односно ојачавања улоге служби медицине рада. Такође, биће уведен и један нови квалитет који омогућава да сви који раде на пословина безбедности и заштите на раду - морају континуирано да се усавршавају.

"Када сагледамо примену прописа који су донети и који су постојали, видимо да се тај систем није градио у последњих деценују или две, јер је наша земља још од 1921. године има закон о заштити на раду", рекла је Вера Божић-Трефалт.

Вера Божић-Трефалт је даље навела да, када је реч о примени мера заштите и безбедности на раду, ситуација је таква да ће их мале и средње фирме, поготову мале, тешко примењивати, јер их сматрају трошком. Међутим, Вера Божић-Трефалт смата да оне нису трошак, већ део инвестиције, и када наши послодавци то схвате - смањиће се и број повреда на раду.
"Када је реч о броју регистрованих повреда на раду у неком смо просеку, али како привреда не ради у довољној мери, онда никако не смемо бити задовољни", навела је Вера Божић Трефалт и додала да ипак можемо бити задовољни због тога што су наше фирме у последње време прихватиле процењивање ризика на раду, што друге европске земљаме, које су далеко развијеније, нису прихватиле као обавезу у првих неколико година пословања.

Иначе, статистка показује да се у Србији годишње 35 до 40 повреда на раду заврши смртним исходом, док је забележено око хиљаду тешких 25 хиљада лаких повреда. Највише повреда на раду забележено је у области грађевинарства, а повећан је и број повреда у области пољопривреде и у саобраћају.

У раду округлог стола учествовала је и помоћница покрајинског секретара за привреду и чланица Савета за безбедност и здравље на раду Србије Мирјана Мунџић-Крнчевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs